Quantcast

Медия без
политическа реклама

Летопис на мътното време

Златната орда и Трофейното дело в центрофугата на Историята

12 Май 2022Г-н БАЛЕВ
НТВ
Сталин към Жуков: съвестта си няма да опереш в крадена пералня!

Наскоро един казахстански журналист - Вадим Борейко, обърна внимание, че думата орда, с която наричат руските нашественици в Украйна, употребявана по този начин, е обидна за тюркоезичните народи. 
Ордата - това е сериозно държавно обединение, каза журналистът, това значи ред, закон, традиции. "Орда" се е наричал и военният щаб на хана, където се взимат най-важните решения - къде ще местим стана, къде ще нахлуваме, кого ще колим, на кого и с какви основания ще искаме да ни плаща данък. 
За руснаците и българите особено значение има Златната орда - държавно обединение, създадено 13 век в кьошето на Монголската империя, което се разраства и се отделя в независим вектор.

Бату-хан, средновековна китайска рисунка.
***

В езиците и съзнанието на нашите народи "орда" е синоним на "пълчище, сган, разбойници" - защото татарските нашествия били опустошителни, кървави и разорителни. 
Както казва Валери Петров - какво да се прави, тогавашни нрави. 
Така я разбирали държавността ордите - нахлуваш, колиш, палиш, изнасилваш, грабиш, заробваш. Когото не ликвидираш, отвеждаш в плен. 
Светецът и киевски княз Александър Невски е живял тъкмо по времето на нашествията на Златната орда по руските земи и сума време прекарал в Ордата. Всъщност Александър Невски е значителен с това, че пердашил западните нашественици (шведи, немци, литовци) и провеждал успешни дипломатически мисии в Златната орда. 
На запад - бой с Тевтонския орден. На югоизток - пазарлъци с Ордата. 
Част от руските князе били убивани по време на тия мисии (привикване) в Ордата, а Невски - някак успял да се разбере с тия кръвожадни ханове, които вземали кръвен данък и други видове държавен рекет, успешно се намесвали във вътрешните работи на руските княжества, определяли кои князе да управляват, а при гостуванията на князете в ордата ги карали да преминават през някакви нехристиянски обреди. Който откаже, го убивали.
В житието на св. Александър Невски пише, че него хановете не го карали да минава през тези унизителни и вероотстъпнически обреди, защото много го уважавали. 
Така или иначе - след последната си (поредна) дипломатическа мисия в Ордата Невски се върнал болен и не след дълго умрял. 
Тия преговори с ордата трябва да са били доста тежки и на горкия светец сигурно му е било трудно като на Зеленски, когато трябва да преговаря с руската страна.
Ала киевският (владимирски и новгородски) княз Александър Невски явно е бил по-дипломатичен с ордата, затова летописците, църковниците и потомците го тачат, канонизирали го, та дори станал патрон на големия храм-паметник в центъра на София. 
Днес руски въоръжени мъже шетат из Украйна като орда, а някои ги наричат "орки", за да не ползват в негативен смисъл думата орда. Войниците изнасят и пращат към дома перални машини, килими, микровълнови печки и дори тоалетни чинии. 
Точно в същото руски източници обвиняват украинските войници - и те товарели  камиони и танкове с шкафове, перални, кухненски уреди. И двете страни внушават едно и също за врага - те са бедни, некултурни, оголели, оскотяли, затова мародерстват. Украински войници снимаха пералня в руски окоп. 
Най-вероятно и от двете страни има фалшификации, но мародерството е реалност.

Руски източници твърдят, че на тази снимка украински войници крадат пералня. 
***

 

орки перестають довіряти своїм командирам і готуються до бунтівПро це йдеться у нових телефонних розмовах загарбників, які вдалося перехопити СБУ. «Они стоят...

Пералня в руски окоп. 
***
И в този сюрреалистичен грабеж на стоки за бита също има дълбоки традиции. 
След края на Втората световна война тонове трофейна плячка отпътуват от Германия към СССР. 
В зависимост от званието и длъжността, за всеки имало квота колко трофеен багаж може да прати по пощата към дома. 
Някои като Маршала на победата Георгий Жуков прекалили - твърди се, че трофеите на Жуков били в колосални количества, цяла влакова композиция. Между всичките му трофеи имало и... електрическа пералня! Тогава това било голяма новост и разкош.
Сталин, който живеел изключително скромно, бил недоволен от тая работа, а службите му доложили и за политически некоректно шушу-мушу между генералите. Жуков едва ли не почнал да хвърля око на върховната политическа власт. Според известния анекдот Жуков веднъж казал в частен разговор: Дойде ѝ времето на тая мустаката свиня!... За Хитлер говоря, естествено! 
Сталин инициира т.нар. Трофейно дело, в което маршал Жуков и още 11 генерали си намират белята заради мародерство и буржоазно презапасяване с крадени европейски предмети. Мародерството било реално, но мотивировката на процеса - политическа.
Няколко генерали били разстреляни, други получили присъди между 10 и 25 години, а Жуков бил понижен и спрял да мята око на върховната власт. 
От Владимир Путин не очаквам такива дела и документи като Трофейното дело. Неговите генерали и той самият се накрадоха в мирно време, сега едва ли се унижават с мародерство - това е занимание за плебеите, които пращат за пушечно месо. Надявам се Путин и шайката му да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството, русофобия, славянофобия и влизане с взлом в Историята. 

Още по темата