Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

По жицата - не щеме батареи, но искаме батерии

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

09 Апр. 2022Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

“Новини с добавена стойност” е високоволтова радиоимпресия, в която произвеждаме мисловна енергия, захранваща мозъчните ни батерийки.

***

Времето се стопля, пчеличките жужат, птиците се завръщат от юг, пеят песни за мир и светлина, слънцето блести, даже може да се позаредим със слънчева енергия и да се наядем със слънчеви калории, ако сме слънцеядци.

Твърди се, че съществуват такива способи за набавяне на жизнена енергия - заставаш срещу слънцето и се захранваш като слънчев панел. Ако не друго, поне тен можеш да хванеш така. Аз да ви кажа се отнасям скептично към такива научни сведения - че хората се хранят от слънчевите лъчи. Все едно някой да ми говори за неутралитет и да развява знамето на една от воюващите страни. Хем неутрален, хем на страната на добрите. Боже, колко доброта има на тоя свят, Боже!

В България бе арестувана бивша министърка за корупция. Но не наша министърка, а румънска, избягала през Гюргево. Едно време Русе и Гюргево били почти като един град - викали им Голямо и Малко Гюргево, това само като историческо сведение.

А пък арестуваната румънската министърка се казва Елена Удря. Нейното име на български не звучи като доброта и мирно съществуване, ами като името на британската певица Рита Ора. Тази Рита преди години и тя беше дошла в България и по-точно в емблематичния град Перник. И като чуе човек Рита Ора в Перник - представя си някакви сцени с насилие.

Сега пък - Елена Удря, арестувана в България. Все едно Елена е цапардосала някой наш министър и са я арестували за хулиганство. Слава богу - никого не е набила, само е злоупотребявала с големи суми. Ринала пари с лопатата и ги мятала в багажника на някаква  румънска джипка. А може и при нея да е имало бой с пачки в мрака. То на тъмно какви ли не корупции се случват.

Обаче дошъл някакъв румънски прокурор, светнал лампата и казал: светлина, повече светлина!

Тъй казал Гьоте на смъртния си одър: светлина, повече светлина! И всички си мислим, че Гьоте в последния си час е имал предвид нещо възвишено. Пък той просто искал да отворят прозореца и да влезе светлината, както се пее и в песента: let the sunshine in! Пуснете светлината да влезе при нас - това е антивоенна песен. А Гьоте може би е искал да стане слънцеяд, понеже тогава не са имали никакви батерии, въобще никаква електрификация.

Има такъв израз - "между нас тече ток". Той се употребява в смисъл, че някакви хора добре се погаждат и не искат да правят война, а някакви приятни работи като дружба, сътрудничество и позитивни вибрации.

Някои държави така сключват договори за дружба, взаимопомощ и сътрудничество, а всъщност после се занимават с война. Дружба, сътрудничество… и като тихия бял Дунав - весело шуми - бум!

Боже, колко военно веселие има на тоя свят, Боже! 

Нашата красива и гостоприемна страна България тази седмица посрещна председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която дойде тук да даде зелена светлина на многомилиардния План за възстановяване и устойчивост.

Това са едни високи сини планини от пари, които ще ни помогнат да завъртим колелото на икономиката и то да се върти до пълната и окончателна победа на електрификацията и европейската власт.

Милиард и половина от тоя рог на изобилието ще се изсипе в някакъв фантастичен завод за гигантски батерии, който трябва да се построи за 6 месеца и да ни отведе в зеленото енергийно бъдеще.

Но една моя колежка каза, че тоя завод за батерии е бой с пачки в мрака, химера и приказка от хиляда и една нощ.

Боже, колко приказен мрак има на тоя свят, Боже!

Пристигна Фон дер Лайен. Ах, женицата
е нещо като чисто бяла лястовица;
тя тя пърха, пее и трепти по жицата.
Аз съм кокошка и сънувам краставица.

Усещам позитивните вибрации
и стига с тез военни ескалации!

***

Звуков файл - тук: