Медия без
политическа реклама

Зеленски прави чистка на корумпирани

Украйна не иска да прилича на Русия по кражби на обществено богатство и пране на пари

24 Яну. 2023Обновена
Изхранването на армията особено по време на война крие големи рискове от корупция в снабдителните сектори
Стопкадър от украинската телевизия
Изхранването на армията особено по време на война крие големи рискове от корупция в снабдителните сектори

Заместник главният прокурор на Украйна Олексий Симоненко бе отстранен от поста си, като част от кадровите промени по висшите етажи на властта в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В изявлението, с което се обявява неговото отстраняване, не се посочват причините за решението, но се споменава, че той е напуснал "по свое желание".

Заместник-министърът на отбраната на Украйна, отговарящ за снабдяването на войските с продоволствия и оборудване, подаде оставка тази сутрин, цитирайки като причина за своето решение "обвинения в корупция от страната на медиите", които според него и министерството са безпочвени. В изявление, публикувано на сайта на министерството на отбраната, се казва, че оставката на Вячеслав Шаповалов е "достойна постъпка", която ще помогне да се запази доверието в министерството.

Зеленски заяви вчера, че тази седмица ще бъдат обявени персонални промени в правителството, в областните администрации и в силите за сигурност, след като в медийното пространство се появиха твърдения, че украински представители незаконно са се обогатили покрай войната с Русия.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви по-рано днес, че е поискал вчера да бъде освободен от задълженията си. Общо петима регионални губернатори са отстранени заради съмнения в корупция. Това са Валентин Резниченко (област Днипропетровск), Олександра Старуха (Запорожка област), Олексий Кулеба (област Киев),  Димитро Живицки (област Суми) и Ярослав Янушевич (област Херсон).

Уволнените зам-министри са на отбраната, социалната политика и двама от регионалното министерство. 
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников - едно от най-изявените лица на войната срещу Русия - също е подложен на обстрел на вътрешния фронт срещу корупцията на високо равнище. Въпреки че не е подписал лично договора за доставка на храни за армията на стойност 13 млрд. гривни (326 млн. евро), журналисти и наблюдатели твърдят, че той носи крайната отговорност, след като публично е заявил своята нулева толерантност към корупцията. Резников нарече обвиненията клеветническа кампания, целяща да подкопае доверието в министерството на отбраната и репутацията му сред международните партньори.

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) съобщи, че заместник-министърът на общините, териториите и инфраструктурното развитие Василий Ложински е бил заловен, докато е приемал подкуп в размер на 400 000 долара за улесняване на закупуването на електрогенератори на завишени цени. 

Давид Арахамия, ръководител на фракцията "Слуга на народа" в украинския парламент, свързана със Зеленски, обеща, че някои от корумпираните служители може да бъдат осъдени на затвор още тази пролет. "От 24 февруари м.г. по официални и неофициални канали постоянно се предупреждават длъжностни лица на всички нива: съсредоточете се върху войната, помогнете на жертвите, намалете бюрокрацията и спрете да се занимавате със съмнителен бизнес. Много от тях действително се вслушаха, но някои, за съжаление, не го направиха", заяви Арахамия в изявление в Телеграм. "Ако не се работи по цивилизован начин, ще се действа според законите на военното време. Това се отнася както за неотдавнашните покупки на генератори, така и за новите скандали в Министерството на отбраната".

Яйцата
Юрий Николов, разследващ журналист и основател на разследващия уебсайт "Нашите пари" (Nashi Groshi), който разкри историята с поръчките за отбраната за украинския новинарски уебсайт ZN.UA, казва пред брюкселското издание "Политико": "Сега Украйна има уникалната възможност да покаже, че не сме като Русия, където перат пари от всичко. Ако някой иска да открадне милиони евро от нас по време на войната, когато икономиката ни е 60% зависима от помощта на ЕС, трябва да го спрем".

Украинските военни части, дислоцирани в Полтава, Суми, Киев, Житомирска, Черниговска и Черкаска област са получавали основни хранителни продукти на двойно и тройно завишени цени. Тези поделения се намират далеч от фронтовата линия, където опасните пътища за доставка наистина могат да оскъпят покупките. Министерството на отбраната е подписало сделката с фирма, свързана с бивши свои служители.

Резников публично обвини Николов в манипулиране на фактите. Той твърди, че информацията за завишените цени на яйцата е просто "техническа грешка на изпълнителя, който е искал да напише цената им в килограми, а не на бройка". Всички предишни договори обаче показват, че министерството винаги е купувало яйца на бройка.

Министърът заяви, че човекът, който е изнесъл копие от договора и го е дал на журналиста, е извършил престъпление. Службата за сигурност на Украйна ще разследва изтичането на информация, добави той.

Генераторите 

През лятото кабинетът отпусна 1,68 млрд. гривни (40 млн. евро) за закупуване на електрогенератори, необходими за преживяване на зимата - когато Русия масирано бомбардира обекти от енергийната инфраструктура в цяла Украйна. Държавните служители, отговорни за покупката, са решили да спечелят и нещо за себе си от сделката.  

"Те са се сговорили с група посредници и са осигурили сключването на договори за обществени поръчки с предварително определени стопански субекти. Стойността на договорите е била завишена с 280 млн. гривни (7 млн. евро), което е било подкуп, който е трябвало да бъде изплатен на длъжностните лица за тяхното съдействие", заявиха от НАБУ.

В изявлението, с което обяви уволнен ето на Ложински, министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков обеща по-широка чистка. "Възложих на екипа на министерството да започне проверка на всички активни проекти на министерството на регионите, включително бюджетни средства, средства от международни финансови институции и технически проекти."

Ключови думи:

Украйна, корупция, чистка

Още по темата