Медия без
политическа реклама

Зеленски не хареса тавана на цените за руския петрол

Русия готви контрамерки

03 Дек. 2022
Pixabay

Европейския съюз, Г-7 и Австралия се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел на руския суров петрол, съобщава световните агенции. Таванът на цената ще влезе в сила от 5 декември. Членовете на Европейския съюз преодоляха вчера съпротивата на Полша и постигнаха политическо споразумение.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че приемането на таван върху руския суров петрол, транспортиран по море, в размер на 60 долара за барел не е сериозно решение, предаде Франс прес. "Това не е сериозно решение да се определя такъв таван върху руските цени, който е напълно удобен за бюджета на терористичната държава", заяви той според пресслужбата на президентството.  Цената на барел руски суров петрол се върти около 65 долара за барел, което е малко над европейския таван, което говори за ограничено действие на мярката в краткосрочен план. 

"Г-7 и всички страни членки взеха решение, което ще удари приходите на Русия дори още по-силно и ще намали нейната способност да води война в Украйна", се казва обаче в изявление на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Полският посланик в ЕС Анджей Садос заяви, че Полша е подкрепила споразумението с ЕС, което включва механизъм за поддържане на тавана на цените на петрола най-малко 5% под пазарния курс.

По думите на Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, таванът на цените значително ще намали приходите на Русия.

"Сега анализираме. Ние няма да приемем този таван, а как ще бъде организирана работата след анализа, който ще направим, ще съобщим", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той каза още, че Русия се е готвила за такова решение. "Установените от САЩ и техните партньори тавани на цената на руския нефт на практика означават прекратяване на базовите принципи на функциониране на свободните пазари, което води до по-голяма несигурност и по-високи цени за потребителите", се казва в разпространения по-рано коментар на руското посолство в САЩ, цитирано от ТАСС и БТА.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

петрол, Таван

Още по темата