Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски към руснаците: Като мълчите, ставате съучастници!

Хората в националните републики на Русия разбират, че Путин ги праща на смърт, заяви украинският президент

23 Септ. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

"Ще обясня на руски какво се случва. В руските градове има протести срещу мобилизацията. Не са масови, но ги има. И това само по себе си означава нещо. И то не само в Москва и Петербург. Ние знаем какви са реалните настроения в руските региони. Ние виждаме, че хората в Дагестан, в Бурятия, в другите национални републики и области на Русия разбират, че просто са ги хвърлили на кучетата. Пращат ги на смърт", заяви в обичайното си нощно видеообръщание украинският президент Володимир Зеленски. Половината от 6-минутната му реч бе на руски - обикновено говори на украински, и се обърна директно към руските граждани. 

"Защо дагестанците, например – или който и да е друг – трябва да гинат край Харков или под Донецк? Защото един човек в Русия е решил така за всички граждани на Русия. Друга причина няма. Той така иска. Вие вече сте съучастници във всички тези престъпления, убийства и изтезания на украинци. Защото сте мълчали. Защото продължавате да мълчите. И за вас сега настъпва времето да направите своя избор.

За мъжете в Русия това е избор дали да загинат, или да живеят, дали да станат инвалиди, или да запазят здравето си. За жените в Русия – изборът между това дали завинаги да изгубят мъжете си, синовете си, внуците – или все пак да се опитат да ги защитят от гибел, да ги защитят от войната, да ги защитят от един човек, " каза Зеленски. 

"Само си представете колко народ искат да мобилизират! Ние знаем със сигурност, че призовките за 300 000 души са били напечатани и подписани предварително, преди изобщо да се появи решението за мобилизация. Нашето разузнаване доказа това. Но ръководството на руската държава всъщност се готви да привика в армията до един милион мъже. Това е основното, което в момента се премълчава.

Засекретената част от указа на Владимир Путин за мобилизацията позволява да бъдат призовани под знамената 1 милион души. Това съобщава украинската агенция УНИАН, цитирайки „Новая газета. Европа“, която на свой ред се позовава на източник от президентската администрация в Кремъл. Първоначално, твърди източникът, целият указ е трябвало да носи гриф „за служебно ползване“. Впоследствие обаче е решено, че ще бъде скрита само точка №7 от документа, в която се уточнява броят на подлежащите на мобилизация. „Числото е било изменяно на няколко пъти и накрая са решили да бъде милион“, посочил събеседникът на „Новая газета. Европа“. В няколко руски министерства все още не са получили пълния текст на указа, а са го видели по същия начин, както и широката публика – без седма точка. От вестника напомнят, че в Русия, при разгласяване на документи, носещи гриф „за служебно ползване“, се налагат само дисциплинарни и административни наказания – за разлика от по-високите степени на секретност, като „секретно“, „строго секретно“ и др. По-късно Дмитрий Песков – прессекретарят на руския президент, обяви за лъжа информацията, че мобилизираните могат да стигнат до милион души. Какво е известно до момента за указа На 21 септември президентът Путин обяви частична мобилизация. От руското военно министерство казаха, че да воюват в Украйна първо ще заминат граждани, разполагащи с предишен боен опит. Министърът на отбраната Шойгу посочи, че по указа за частична мобилизация става въпрос за до 300 хиляди души. Във версията на указа, публикувана от Кремъл, седма точка просто е пропусната. А във версията, качена на сайта, на който се публикуват официалните текстове на нормативните актове, е посочено, че тази точка е „за служебно ползване“. Песков твърди, че във въпросната точка се уточнява броят на резервистите, подлежащи на мобилизация. „Единственото, което мога да кажа, е, че Сергей Кожугетович Шойгу заяви в своето интервю: „300 хиляди човека“. Ето там ( в седма точка – бел.ред.) се говори за тези 300 хиляди“, твърди прессекретарят. Изявлението на Путин съвпада с анализите на множество западни експерти, че Русия се нуждае от допълнителни човешки ресурси, за да продължи войната. Самият Путин не се отказва от първоначалното си намерение да окупира цяла Украйна. Също така, в Русия значително бяха утежнени наказанията за дезертьорство и предаване в плен. От Киев определиха указа за мобилизация като „планът на Путин за утилизация на руснаците“.

Ние знаем, че ще прибират всички, напълно безогледно. И не само военни резервисти, а просто мъже. Всеки, когото успеят да изплашат така, че да изпитва по-голям страх от това да се отклони от войната, отколкото от това да загине в тази война.

55 000 руски войници загинаха в тази война за половин година. Десетки хиляди са ранени и инвалидизирани. Искате ли още? Не? Тогава протестирайте. Борете се. Бягайте. Или се предайте в украински плен. Това са вариантите за вас, ако искате да оцелеете.

Руски майки, не се съмнявайте, че децата на вашата държавна върхушка няма да се озоват на украинския фронт. Тези, които взимат решенията във вашата страна, пазят децата си – а вашите деца даже не ги погребват."

Московчанки изпращат синовете си на фронта. "Предпочитат синовете им да воюват срещу невинната Украйна, вместо да се борят срещу режима на Путин", пише в коментара си авторът в Туитър. 

Кулеба: Руските дипломати бягат почти толкова лошо, колкото войниците

"Днес забелязах, че руските дипломати бягат почти толкова лошо, колкото руските войници." Такава иронична забележка направи украинският външен министър Дмитро Кулеба по повод поведението на руския си колега Сергей Лавров по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, провеждащ се в Ню Йорк. Лавров напусна заседанието веднага след като произнесе речта си и не остана да чуе другите, предадоха ДПА и АП, цитирани от БТА.

В изказването си Лавров обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит "боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия". Когато приключи словото си, Лавров незабавно излезе от залата. Наблюдатели коментираха, че той е закъснял близо с час и половина за заседанието. 

Германският външен министър Аналена Бербок, както и други дипломати, отправиха критики към Лавров, че е напуснал заседанието. В изказването си Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като каза, че "няма да спечели тази война". Бербок подчерта, че със зърнената си политика Русия предизвиква глад по света.

Британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че не е изненадан от  напускането на Лавров и изрази мнение, че руският представител явно не е искал да чуе "колективното осъждане в този съвет". Клевърли каза, че току-що е изслушал "поредната инсталация от списъка на Русия с изопачавания, нечестност и дезинформация". Британецът отбеляза, че се увеличават доказателствата за руски жестокости срещу цивилни украинци и за опустошителните последици от нашествието на Русия в Украйна. 

"Всеки член на този съвет трябва да прати ясно послание, че тези безумни ядрени заплахи трябва да спрат незабавно", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Кажете на президента Путин да спре ужаса, който е започнал", повтори два пъти Блинкен. По думите му тази седмица, когато голяма част от света се събира в ООН, президентът на Русия е налял масло в огъня и е проявил своето "незачитане и презрение към Хартата на ООН, Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност". 

"Последните развития са опасни и смущаващи. Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане", каза и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той изрази своето дълбоко безпокойство от съобщенията за предстоящите "така наречени референдуми" в части на Украйна, които сега не са под правителствен контрол. "Всяка анексия на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право", обяви генералният секретар.

В реч пред Общото събрание на ООН американският президент Джо Байдън обвини Русия, че нагло нарушава основните принципи на хартата на ООН, разказва БНР. А украинският президент Володимир Зеленски поиска справедливо наказание за руската инвазия в Украйна, финансови компенсации за войната и отнемане правото на вето на Русия в Съвета за сигурност на ООН. "Нека го кажем простичко: страна, постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, нападна съседа си, опитва се да заличи от картата една суверенна държава. Русия нагло нарушава основните принципи на хартата на ООН", заяви америсканският държавен глава Той посочи, че 40 държави-членки на ООН помагат на Украйна срещу руската инвазия, и подчерта, че никой не е заплашвал Русия, въпреки че президентът й Владимир Путин твърди обратното. "Тази война цели да заличи правото на Украйна да съществува като държава, ясно и просто, и правото на Украйна да съществува като нация. Който и да сте, където и да живеете, в каквото и да вярвате, това би трябвало да кара кръвта ви да закипи", гневно обяви Байдън. Прездентът определи като "фалшиви" планираните тази седмица бързи референдуми за присъединяване към Русия на окупираните украински територии. Пред Общото събрание американският президент защити хартата на ООН и се обяви за реформа на Съвета за сигурност с разширяване на постоянните и непостоянните страни-членки в него. "Защото ако нациите преследват имперските си амбиции без последствия, то тогава поставяме под риск всичко, заради което тази институция съществува. Всичко!", допълни той. Съединените щати винаги ще работят за ограничаване на въоръжаването, ангажира се Байдън, а на заплахите на Путин за употреба на всякакви средства за защита на руските територии отговори: "Ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена". Престъпление и наказание беше акцентът в речта на украинския президент Володимир Зеленски: "Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние искаме справедливо наказание. Беше извършено престъпление срещу държавните ни граници, срещу живота на нашия народ, срещу достойнството на нашите жени и деца. Беше извършено престъпление срещу ценностите, които правят мен и вас една общност на Обединените нации". В записаното видеообръщение пред Общото събрание на ООН Зеленски изложи 5 условия за мир и повтори над 10 пъти думата наказание. "И това е първото условие за мир - наказанието. Наказание за агресията, наказание за нарушаване на границите и териториалната цялост, наказание трябва да се налага, докато международно признатите граници не се възстановят, докато не спре агресията и докато щетите, и загубите от войната, не бъдат напълно компенсирани". Много от делегатите станаха на крака и аплодираха речта на Володимир Зеленски. Руските представители не помръднаха от местата си. НОВИ САНКЦИИ Страните от ЕС ще наложат нови санкции срещу Русия възможно най-скоро заради планираните референдуми в Донбас, Запорожие и Херсонска област, каза в сряда на пресконференция върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след неофициална среща на външните министри на общността в Ню Йорк. „Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно, възможно най-скоро в координация с нашите партньори", каза Борел. „<...> Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна, като доставяме военно оборудване, ако е необходимо." Новите санкции на ЕС срещу Русия ще бъдат както персонални, така и секторни, каза Борел, който е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН. Той отбеляза, че е взето само политическо решение и предстои уточняване на санкциите - "както лични, така и секторни", предаде БГНЕС. Това ще бъде осмият пакет санкции на ЕС срещу Русия. Всички други продължават да действат и новият ще е добавка към тях. След срещата в Ню Йорк външните министри на ЕС приеха декларация за ситуацията в Украйна. "Европейският съюз разглежда референдумите в освободените територии като нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза ръководителят на европейската дипломация. „Украинският външен министър Дмитро Кулеба се присъедини в първата част на срещата, за да сподели и информира за последните развития“, съобщи Борел. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?