Quantcast

Медия без
политическа реклама

Байдън: Имперските амбиции на Русия не бива да остават без последствия

Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние искаме справедливо наказание, заяви Володимир Зеленски пред ООН

22 Септ. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Джо Байдън

В реч пред Общото събрание на ООН американският президент Джо Байдън обвини Русия, че нагло нарушава основните принципи на хартата на ООН, разказва БНР. А украинският президент Володимир Зеленски поиска справедливо наказание за руската инвазия в Украйна, финансови компенсации за войната и отнемане правото на вето на Русия в Съвета за сигурност на ООН.

"Нека го кажем простичко: страна, постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, нападна съседа си, опитва се да заличи от картата една суверенна държава. Русия нагло нарушава основните принципи на хартата на ООН", заяви америсканският държавен глава Той посочи, че 40 държави-членки на ООН помагат на Украйна срещу руската инвазия, и подчерта, че никой не е заплашвал Русия, въпреки че президентът й Владимир Путин твърди обратното.

"Тази война цели да заличи правото на Украйна да съществува като държава, ясно и просто, и правото на Украйна да съществува като нация. Който и да сте, където и да живеете, в каквото и да вярвате, това би трябвало да кара кръвта ви да закипи", гневно обяви Байдън.

Прездентът определи като "фалшиви" планираните тази седмица бързи референдуми за присъединяване към Русия на окупираните украински територии. Пред Общото събрание американският президент защити хартата на ООН и се обяви за реформа на Съвета за сигурност с разширяване на постоянните и непостоянните страни-членки в него.

"Защото ако нациите преследват имперските си амбиции без последствия, то тогава поставяме под риск всичко, заради което тази институция съществува. Всичко!", допълни той.

Съединените щати винаги ще работят за ограничаване на въоръжаването, ангажира се Байдън, а на заплахите на Путин за употреба на всякакви средства за защита на руските територии отговори: "Ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена".

Престъпление и наказание беше акцентът в речта на украинския президент Володимир Зеленски: "Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние искаме справедливо наказание. Беше извършено престъпление срещу държавните ни граници, срещу живота на нашия народ, срещу достойнството на нашите жени и деца. Беше извършено престъпление срещу ценностите, които правят мен и вас една общност на Обединените нации".

В записаното видеообръщение пред Общото събрание на ООН Зеленски изложи 5 условия за мир и повтори над 10 пъти думата наказание.

"И това е първото условие за мир - наказанието. Наказание за агресията, наказание за нарушаване на границите и териториалната цялост, наказание трябва да се налага, докато международно признатите граници не се възстановят, докато не спре агресията и докато щетите, и загубите от войната, не бъдат напълно компенсирани".

Много от делегатите станаха на крака и аплодираха речта на Володимир Зеленски. Руските представители не помръднаха от местата си.

НОВИ САНКЦИИ

Страните от ЕС ще наложат нови санкции срещу Русия възможно най-скоро заради планираните референдуми в Донбас, Запорожие и Херсонска област, каза в сряда на пресконференция върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след неофициална среща на външните министри на общността в Ню Йорк.

„Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно, възможно най-скоро в координация с нашите партньори", каза Борел. „<...> Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна, като доставяме военно оборудване, ако е необходимо." Новите санкции на ЕС срещу Русия ще бъдат както персонални, така и секторни, каза Борел, който е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН. Той отбеляза, че е взето само политическо решение и предстои уточняване на санкциите - "както лични, така и секторни", предаде БГНЕС. Това ще бъде осмият пакет санкции на ЕС срещу Русия. Всички други продължават да действат и новият ще е добавка към тях.

След срещата в Ню Йорк външните министри на ЕС приеха декларация за ситуацията в Украйна. "Европейският съюз разглежда референдумите в освободените територии като нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза ръководителят на европейската дипломация. „Украинският външен министър Дмитро Кулеба се присъедини в първата част на срещата, за да сподели и информира за последните развития“, съобщи Борел. 

Ключови думи:

Жозеп Борел, Русия, санкции

Още по темата