Медия без
политическа реклама

Указът на Путин позволявал мобилизация на 1 милион души

Това е лъжа, реагира прессекретарят на Путин Дмитрий Песков

22 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС

Засекретената част от указа на Владимир Путин за мобилизацията позволява да бъдат призовани под знамената 1 милион души. Това съобщава украинската агенция УНИАН, цитирайки „Новая газета. Европа“, която на свой ред се позовава на източник от президентската администрация в Кремъл.

Първоначално, твърди източникът, целият указ е трябвало да носи гриф „за служебно ползване“. Впоследствие обаче е решено, че ще бъде скрита само точка №7 от документа, в която се уточнява броят на подлежащите на мобилизация. „Числото е било изменяно на няколко пъти и накрая са решили да бъде милион“, посочил събеседникът на „Новая газета. Европа“.

В няколко руски министерства все още не са получили пълния текст на указа, а са го видели по същия начин, както и широката публика – без седма точка.

От вестника напомнят, че в Русия, при разгласяване на документи, носещи гриф „за служебно ползване“, се налагат само дисциплинарни и административни наказания – за разлика от по-високите степени на секретност, като „секретно“, „строго секретно“ и др.

По-късно Дмитрий Песков – прессекретарят на руския президент, обяви за лъжа информацията, че мобилизираните могат да стигнат до милион души.

Какво е известно до момента за указа

На 21 септември президентът Путин обяви частична мобилизация. От руското военно министерство казаха, че да воюват в Украйна първо ще заминат граждани, разполагащи с предишен боен опит. Министърът на отбраната Шойгу посочи, че по указа за частична мобилизация става въпрос за до 300 хиляди души.

Във версията на указа, публикувана от Кремъл, седма точка просто е пропусната. А във версията, качена на сайта, на който се публикуват официалните текстове на нормативните актове, е посочено, че тази точка е „за служебно ползване“.

Песков твърди, че във въпросната точка се уточнява броят на резервистите, подлежащи на мобилизация. „Единственото, което мога да кажа, е, че Сергей Кожугетович Шойгу заяви в своето интервю: „300 хиляди човека“. Ето там ( в седма точка – бел.ред.) се говори за тези 300 хиляди“, твърди прессекретарят.

Изявлението на Путин съвпада с анализите на множество западни експерти, че Русия се нуждае от допълнителни човешки ресурси, за да продължи войната. Самият Путин не се отказва от първоначалното си намерение да окупира цяла Украйна.

Също така, в Русия значително бяха утежнени наказанията за дезертьорство и предаване в плен. От Киев определиха указа за мобилизация като „планът на Путин за утилизация на руснаците“.

Още по темата