Медия без
политическа реклама

“Z“ и руски знамена се развяха на протеста на “Възраждане“

Активистите на партията пристигнаха с организиран транспорт с автобуси

06 Апр. 2022Обновена
BGNES

Симпатизанти на партия "Възраждане" се събраха на протест пред Народното събрание, за да поискат оставката на правителството и срещу това България да даде оръжие на Украйна. Част от хората пристигнаха с организиран транспорт с автобуси, предаде БГНЕС. На площадата освен български и партийни знамена се развя флагът на Русия, както и знакът "Z", който бележи руските въоръжени сили.

Демонстрациите започнаха рано през деня под звуците на възрожденски песни. Полицейското присъствие е засилено и Народното събрание е блокирано от огради.  На Паметника на Цар Освободител пред сградата на парламента е окачен голям червен плакат с правописна грешка, на който пише: „Мощна морална и духовна подкрепа за братска Русия от целият български народ и България! Започна се!!!”.

След 12 ч. започнаха и речи от трибуната. "Как биха реагирали, ако променим ул. "Козяк" на "Героите на Афганистан", попита партийният секретар на "Възраждане" Деян Николов, на което получи отговор от протестиращите: "Да го направим!". После започнаха скандирания "НАТО, вън!". Говорителят призова още "американските бази" на наша територия да бъдат премахнати, каквото предложение е направила "Възраждане" в парламента.

После думата взе лидерът на партията Костадин Костадинов, който нарече "Демократична България" петоклонници, заради декларацията им от по-рано днес, с която поискаха България да изпрати военна помощ на Украйна. "Уникално състезание между първата пета колона на управляващите и втората пета колана на опозицията", обобщи Костадинов. После партийният лидер атакува медиите, че отразяват протеста с акцент, че се веят руски знамена и символика, като определи това за пропаганда, която успива народа.

"Националните предатели усещат, че времето им изтича, защото революцията започна!", обяви Костадинов. След което той обвини украинските бежанци, че са организирали протест у нас и предупреди, че утре се готви още едно такова шествие. Факт е обаче, че в демонстрацията в подкрепа на Украйна се включиха хиляди български граждани, които бяха много по-многобройни от участниците в протеста на "Възраждане". Освен това не бяха докарани с автобуси от цялата страна в София, вместо което се проведоха протести и в други градове като Варна и Пловдив.

Около 14 ч. протестиращите се разпръснаха, за да обиколят сградата на Народното събрание. Целта им е да не допуснат депутатите да напуснат сградата на парламента.

От агресивното множество за малко не пострада и парламентарна репортерка на "Сега", която излезе от Народното събрание и се опита да продължи на запад по улица "Шипка" към италианското посолство. Протестиращите я наобиколиха и не я пуснаха да мине извън загражденията. Отказаха да изпълнят и полицейско разпореждане, когато пазител на реда се появи на място и настоя да пропуснат журналистката. В крайна сметка се наложи тя да потърси изход в друга посока, където привържениците на "Възраждане" бяха по-рехави.

Към 15 ч. протестът се прехвърли пред Министерския съвет.

Мирно шествие в подкрепа на Украйна срещу руската агресия ще се проведе в четвъртък от 18:30 ч.  Началната точка е площад "Александър Невски" след което демонстрацията ще продължи към Руския културно-информационен център.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?