Медия без
политическа реклама

Украйна контраатакува над Харков

Руската армия събира нова група войски край границата

26 Май 2024
Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) контраатакуват в района на Харков и не позволяват на руските военни да навлязат дълбоко в региона. Руската армия превзе през последните две седмици около 200 кв. км. на север от Харков. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Водят се тежки сражения край Липци, но не са потвърдени промени на фронтовата линия в района. Руските военни кореспонденти твърдят, че руските сили са се оттеглили от позициите си край Липци, а според съобщенията ВСУ в района са изтласкали руските войски обратно към Лукянци. Руското министерство на отбраната твърди, че руските войски са отблъснали украинските контраатаки край Глубокое (северно от Липци).

Руските сили не постигнаха заявената цел от Владимир Путин да създадат "буферна зона" в северната част на Харковска област", това се посочва в доклада на разузнаването на Министерството на отбраната на Великобритания за 26 май, публикуван в социалната мрежа Х.

Продължават битките край Волчанск, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

"Русия събира още една група войски край границата с Украйна. Окупаторите подготвят настъпление на 90 км северозападно от Харков". За това предупреди украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение на английски език, предаде РБК-Украйна.

Зеленски е записал обръщението си в разрушената печатница в Харков. "Точно сега, тези дни, ние се защитаваме на 60 км североизточно от това място срещу друг опит за руска офанзива", заявява президентът на Украйна.

"Русия се готви да направи опит за настъпателни действия и на 90 километра оттук на северозапад (от Харков), друга група войски се събира близо до нашата граница. Този, който прави всичко това, не иска мир", подчертава той.

От разрушената печатница Зеленски напомни за предстоящата Срещата на върха за глобалния мир и се обърна към президента на САЩ Байдън и китайския президент Си. "Ние не искаме Уставът на ООН да бъде изгорен... изгорен точно като тези книги. И се надявам, че и вие не искате. Моля, проявете своето лидерство в наближаването на мира – истинския мир, а не просто пауза между ударите. Усилията на глобалното мнозинство са най-добрата гаранция, че всички ангажименти ще бъдат изпълнени. Моля ви, подкрепете Срещата на върха за мир с вашето лично лидерство и участие", апелира Зеленски.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Володимир Зеленски

Още по темата