Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руската армия не изпълни заповедта за прекратяване на огъня

Нито един западен лидер не похвали "жеста" на Кремъл, а руските военни кореспонденти открито го разкритикуваха

06 Яну. 2023
БГНЕС
Владимир Путин

Руската армия не изпълни заповедта на президента Владимир Путин и военния министър Сергей Шойгу за едностранно прекратяване на огъня в Украйна по повод православната Коледа от 12 часа на 6 януари до 24 часа на 7 януари. Артилерийски престрелки имаше по цялата линия на фронта. В 12:48 от Беларус излетяха два изтребителя и в цяла Украйна бе обявена въздушна тревога, тъй като обикновено следва изстрелване на ракети.

Въпреки всичко руското МО рапортува за прекратяване на огъня. Руските медии се опитват да представят продължаващите сражения като неизбежен отговор на стрелбата от украинска страна, но още преди настъпването на уречения час в руските социални мрежи се разрази буря от недоволство от решението на Путин. Прокремълските военни кореспонденти необичайно остро разкритикуваха идеята на президента, а ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин направо заяви, че няма да я изпълни.
 

"Коледното примирие, разбира се, е един вид красив политически жест. Традиционен. Но може трябва да спрем да хвърляме бисери пред свинете /препратка към Библията, бел.ред/? И без това няма да го оценят. Нашата страна - също. Просто защото всички искат възможно най-бързо приключване на специалната военна операция с довеждането й до някакъв логичен финал. И да се прави такъв жест, само за да се предизвика провокация от Украйна, за да се обвини публично - също е егати историята. Ще я обвинят. А те ще отвърнат, че Кремъл сам се е обстрелвал. И западните медии ще го напишат", написа влиятелният военен канал Рибар.

"Това решение е направо безумие, носещо чисто декларативен характер. Трудно е да си представим, че това наистина ще се спазва от бойците и особено от украинската армия, която изобщо не се нуждае от подобни трикове. В най-добрия случай това решение няма да доведе до нищо, а само ще даде повод за присмех. В най-лошия случай противникът само ще увеличи огневата си сила на фона на бездействието на нашите войски", недоволства "Военен осведомител".

"Сякаш всички бързо забравиха до какво в крайна сметка доведе този флирт в първата чеченска война. Войната обаче е в окопите. В офисите това е Специална военна операция, където можете да си играете на благородство. Но никой няма да оцени този жест на добра воля", категоричен е военният кореспондент Алексей Суконкин.

Телеграм каналът Grey Zone, който е свързан с частната военна компания "Вагнер", обръща внимание на друг факт - че новината за прекратяването на огъня идва след разговор на Путин с турския президент Ердоган, който е призовал за някакво справедливо решение на кризата. "Не мога да не се съглася с мнението на по-голяма част от другите канали, че Кремъл отново изпадна в стадий на отрицание, когато не разбира, че инициативата за диктовката на условия вече е загубена. А на онези "телеграм-бодигардове", които започнаха веднага да разиграват постановката, че отказвайки се от примирието, украинците са загубили вече всичко човешко, искам да напомня, че през пролетта, когато инициативата и в политически, и във военен план все още беше на наша страна, зам.постоянният представител на Русия в ООН отхвърли украинското предложение за примирие за Великден. Сега пясъчният часовник е обърнат. Все по-често звучат намеци за дипломатически път и преговори, макар и размити, но заявените в началото на бойните действия цели са съвсем забравени", написа той.

Друг военен кореспондент Юрий Котьонок по принцип подкрепи идеята, но заяви, че тя може да доведе до големи загуби за руската армия. "Примирието е добра идея, ако се спазва от двете страни. Когато говорим за прекратяване на огъня, това изглежда пораженченски", написа той.

 

Световните лидери също не повярваха в искреността на Русия. "Путин се нуждае от глътка въздух. Със своето предложение за прекратяване на огъня той иска да спечели време и да прегрупира войските си", коментира американският президент Джо Байдън. И припомни, че Путин "беше готов да бомбардира болници, детски градини и църкви" и на католическия Великден на 25 декември, и на Нова година.

"Ако Путин искаше мир, щеше да отведе своите войници вкъщи, и войната щеше да свърши. Но очевидно той иска след кратка пауза да продължи войната. Т.нар. прекратяване на огъня няма да донесе нито свобода, нито сигурност на хората, които живеят в ежедневен страх под руска окупация", написа в Туитър министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок.

"Има агресор - това е Кремъл. Има жертва - това е народът на Украйна. Извеждането на руските войски е едиственото сериозно решение, което ще доведе до мир и сигурност. Обявеното едностранно прекратяване на огъня е също толкова фалшиво и лицемерно, колкото поредицата абсурдни, незаконни анексии и съпровождащите ги референдуми", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

"36-часовата пауза в руските атаки с нищо няма да допринесе за мира. Русия трябва окончателно да изведе своите войски, да предаде контрола върху незаконно окупираната украинска територия и да спре с варварските удари по мирните жители", написа в Туитър британският външен министър Джеймс Клевърли.

 

Още по темата

Руският президент Владимир Путин инструктира днес министъра на отбраната Сергей Шойгу да заповяда прекратяване на огъня в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари, когато е Бъдни вечер и Коледа по руския старостилски календар.
САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна техника, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Ключови думи:

Русия, Украйна, война

Още по темата