Медия без
политическа реклама

Путин спира огъня, но няма да получи мир за своята Коледа

Украйна отказва да преговаря за "нови териториални реалности".

05 Яну. 2023
Тази година Путин ще чака подаръци от Дядо Мраз във военна обувка
ЕПА/БГНЕС
Тази година Путин ще чака подаръци от Дядо Мраз във военна обувка

Руският президент Владимир Путин инструктира днес министъра на отбраната Сергей Шойгу да заповяда прекратяване на огъня в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари, когато е Бъдни вечер и Коледа по руския старостилски календар.

„Предвид призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, възлагам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе от 12:00 часа на 6 януари 2023 г. до 24:00 часа на 7 януари 2023 г. режим на прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение между силите в Украйна.

Въз основа на факта, че голям брой граждани, изповядващи православието, живеят в районите на военните действия, ние призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им даде възможност да присъстват на богослуженията на Бъдни вечер, както и на Коледа, ” се казва в съобщение на сайта на Кремъл.

Отговорът на Украйна бе незабавен чрез съветника на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк: "Руската пправославна църква не е началник на православието в света и действа като военен пропагандист. Тя призова за масови убийства и геноцид срещу украинците. Затова призивът й за "коледно примирие" е циничен и елемент на пропагада. Първо. Украйна не напада чужда територия и не убива цивилни, както прави Русия. Украйна унищожава изключително членове на окупационната армия на своя територия. Второ. Русия трябва да напусне окупираните територии - едва тогава ще започне "временно примирие". Оставете лицемерието за себе си ... "Украинската църква позволи за първи път на вярващите да празнуват Коледа на 25 декември, както е прието в повечето европейски държави, и вече изпревари руската.

Турция поднови днес посредническите си усилия чрез телефонни разговори на президента Реджеп Ердоган с Путин и с украинския президент Володимир Зеленски. Пресслужбата на Кремъл съобщи, че според Путин "Русия е отворена за сериозен диалог, при условие че властите в Киев изпълнят известни и нееднократно изразявани искания и приемат новите териториални реалности", което означава да отстъпят територия, за да получат мир.

Зеленски е потвърдил многократно изразяваната си позиция, че за да настъпи мир, Русия трябва да напусне всички окупирани територии, включително и Крим. „Обсъдихме сътрудничеството между нашите страни, въпросите на ядрената безопасност, по-специално ситуацията в АЕЦ. Не трябва да има нашественици. Говори се и за размяна на военнопленници с турско посредничество, за разработване на зърнено споразумение. Оценяваме готовността на Турция да участва в прилагането на нашата формула за мир“, каза Володимир Зеленски след разговора си с Ердоган.

Турският президент е заявил на руския си колега, че мирните усилия в Украйна трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение", предаде Ройтерс, позовавайки се на неговата канцелария.

Двамата лидери са обсъдили също редица енергийни въпроси, включително създаването на газов хъб в Турция и изграждането на атомната електроцентрала "Аккую", съобщи още пресслужбата на Кремъл.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата