Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин спира огъня, но няма да получи мир за своята Коледа

Украйна отказва да преговаря за "нови териториални реалности".

05 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Тази година Путин ще чака подаръци от Дядо Мраз във военна обувка

Руският президент Владимир Путин инструктира днес министъра на отбраната Сергей Шойгу да заповяда прекратяване на огъня в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари, когато е Бъдни вечер и Коледа по руския старостилски календар.

„Предвид призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, възлагам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе от 12:00 часа на 6 януари 2023 г. до 24:00 часа на 7 януари 2023 г. режим на прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение между силите в Украйна.

Въз основа на факта, че голям брой граждани, изповядващи православието, живеят в районите на военните действия, ние призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им даде възможност да присъстват на богослуженията на Бъдни вечер, както и на Коледа, ” се казва в съобщение на сайта на Кремъл.

Отговорът на Украйна бе незабавен чрез съветника на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк: "Руската пправославна църква не е началник на православието в света и действа като военен пропагандист. Тя призова за масови убийства и геноцид срещу украинците. Затова призивът й за "коледно примирие" е циничен и елемент на пропагада. Първо. Украйна не напада чужда територия и не убива цивилни, както прави Русия. Украйна унищожава изключително членове на окупационната армия на своя територия. Второ. Русия трябва да напусне окупираните територии - едва тогава ще започне "временно примирие". Оставете лицемерието за себе си ... "Украинската църква позволи за първи път на вярващите да празнуват Коледа на 25 декември, както е прието в повечето европейски държави, и вече изпревари руската.

Турция поднови днес посредническите си усилия чрез телефонни разговори на президента Реджеп Ердоган с Путин и с украинския президент Володимир Зеленски. Пресслужбата на Кремъл съобщи, че според Путин "Русия е отворена за сериозен диалог, при условие че властите в Киев изпълнят известни и нееднократно изразявани искания и приемат новите териториални реалности", което означава да отстъпят територия, за да получат мир.

Зеленски е потвърдил многократно изразяваната си позиция, че за да настъпи мир, Русия трябва да напусне всички окупирани територии, включително и Крим. „Обсъдихме сътрудничеството между нашите страни, въпросите на ядрената безопасност, по-специално ситуацията в АЕЦ. Не трябва да има нашественици. Говори се и за размяна на военнопленници с турско посредничество, за разработване на зърнено споразумение. Оценяваме готовността на Турция да участва в прилагането на нашата формула за мир“, каза Володимир Зеленски след разговора си с Ердоган.

Турският президент е заявил на руския си колега, че мирните усилия в Украйна трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение", предаде Ройтерс, позовавайки се на неговата канцелария.

Двамата лидери са обсъдили също редица енергийни въпроси, включително създаването на газов хъб в Турция и изграждането на атомната електроцентрала "Аккую", съобщи още пресслужбата на Кремъл.

Още по темата