Медия без
политическа реклама

Румънският военен министър си отива заради думи за преговори с Русия

Василе Дънку подаде оставка заради "невъзможност за сътрудничество" с президента Клаус Йоханис

24 Окт. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Дънку обяви днес, че е подал оставка от поста, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Тази сутрин подадох оставката си като министър на националната отбрана на министър-председателя на Румъния Николае Чука", написа Дънку на страницата си във Фейсбук. Той прилага и текста на оставката, изпратена до премиера, в която говори за "невъзможност за сътрудничество" с президента Клаус Йоханис. 

"Мотивирам жеста си през перспективата за невъзможност за сътрудничество с президента на Румъния, който е върховен главнокомандващ на армията. Смятам за необходимо да се оттегля от тази позиция, за да не накърня по никакъв начин процесите на вземане на решения и програмите, които изискват плавност в цялата верига на командване, и за да не блокирам редица проекти, които са абсолютно необходими за оптималното функциониране на министерството на националната отбрана и румънската армия", посочва Василе Дънку.

Президентът Румен Радев реагира с предупреждение на новината за поисканата от премиера Кирил Петков оставка на военния министър Стефан Янев.

Миналата седмица в Букурещ поискаха оставката на министъра на отбраната Василе Дънку заради негово изказване за войната между Русия и Украйна. Дънку заяви в интервю за Прима ТеВе на 8 октомври, че преговорите с Русия са единственият шанс за постигане на мир, като от изказването му се подразбра, че преговорите биха включвали и териториални отстъпки от страна на Украйна.

Девет президенти на страни от Централна и Източна Европа призовават за повече помощ за Украйна.  В съвместно изявление държавните глави потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Войната ще продължи, (...) единственият шанс за мир може да са преговорите с Русия. Разбира се, това са сложни преговори (...) Страните от света, НАТО, САЩ да преговарят за гаранции за сигурността на Украйна и за мир с Русия. Украйна сама няма да може да преговаря с Русия, тъй като политическата класа в Украйна в момента не може да си позволи (...) загуба на територия, в крайна сметка несправедлива загуба на територия. Това би било твърде голямо поражение за политическата класа", коментира министърът пред телевизия Прима.

България и още 13 страни-членки на НАТО, както и Финландия, която тепърва предстои да се присъедини към Алианса, подписаха декларация за намерение, с която да се създаде "Европейска инициатива за въздушен щит", съобщи БНР.

Тези изявления на Василе Дънку, който е от квотата на Социалдемократическата партия, предизвикаха бурни реакции в страната. Редица представители на Национално-либералната партия, от чийто редици е настоящият премиер Николае Чука, поискаха оставката на министъра-социалдемократ.

Румънската армия официално получи от американски производители първата установка от американската система за противоракетна отбрана Пейтриът от партидата от общо седем батареи.

Партийният шеф на Дънку - лидерът на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку, също критикува изказването. "(...) когато си министър на отбраната, в период на война на границата, комуникацията трябва да бъде координирана по някакъв начин с министър-председателя", коментира Чолаку.

Изявленията му привлякоха вниманието както на местни, така и на чуждестранни политически фактори, и дори бяха коментирани от украинския президент Володимир Зеленски. Украинският държавен глава заяви, че "постоянният терор срещу цивилно население представлява очевиден отказ от страна на Русия от реални преговори".

Слеч четиридневно почти безплодно посещение в България украинският външен министър пристигна в Румъния, където получи топъл прием. Той разговаря с румънския си колега Богдан Ауреску и с премиера Николае Чука, който е бивш военен министър.

"Когато някой иска преговори, той не прави така. Но когато някой е терорист, той прави точно това“, коментира Зеленски, цитиран от в. „Адевърул“. Президентът на Румъния Клаус Йоханис реагира много остро на интервюто на Дънку.

"В тази война Русия атакува Украйна. Украинците плащат с кръв тази война и всички ние трябва да приемем идеята, че само Украйна ще решава кога, как и за какво да преговаря. Тази позиция е наша официална позиция, тя е официална позиция на Европейския съюз и може би някои от нашите високопоставени лица трябва да четат по-често прегледа на печата, за да разберат тези позиции", заяви Йоханис в коментар на интервюто.

Грешка на румънския министър на отбраната Михай Фифор предизвика остри реакции и коментари в страната. В телевизионно интервю той обяви, че във военната база в Девеселу има балистични ракети, а не ракети-прехващачи.

Румъния има 650-километрова обща граница с Украйна. След началото на руската инвазия на 24 февруари около 2,65 милиона украинци избягаха от родината си, преминавайки през Румъния, а около 87 000 от тях избраха да останат в страната.

Румънците се включиха активно в оказването на помощ на украинските бежанци още в първите дни на конфликта. Според проучване от началото на октомври близо 45 процента от румънците заявяват, че са участвали активно в акции в подкрепа и помощ на украинските бежанци, а други 45 процента заявяват, че възнамеряват да се включат.

Предложенията на Русия за гаранции за сигурност включват изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г. съобщи руското външно министерство в петък, предава РИА Новости.

Френски военни конвои влязоха в Румъния

Междувременно два конвоя с френска военна техника влязоха в Румъния в неделя вечерта през ГКПП Нъдлак на границата с Унгария, предаде агенция Аджерпрес. Първият конвой е съставен от леки пехотни бронирани машини, а вторият - от тежки пехотни бронирани машини, съобщи румънското министерство на националната отбрана.

Двата конвоя са били посрещнати от френския полковник Александър дьо Фелигонд от бойната група на НАТО и полковник Тибериу Кожокару от командването на многонационалната дивизия "Югоизток". Конвоите са предназначени да допълнят техническите средства на предната бойна група на НАТО, разположена в базата Чинку в окръг Брашов.

Логистичната операция по изпращане на оборудването от база във Франция до базата Чинку в Румъния започна на 18 октомври. Военните конвои са изминали над 2000 км. Операцията е наречена "Балаур" на името на митологичния змей от румънските легенди.

Бойната група на НАТО в Румъния беше сформирана през май чрез трансформиране на многонационалните съюзнически елементи на силите за отговор на НАТО, разположени в страната.

След предложението на Франция да поеме ролята на рамкова държава, френският батальон, разположен в Румъния, считан за острието на силите на НАТО с много високо ниво на реагиране, формира предна бойна група на територията на страната, интегрирайки на ротационен принцип войски от Белгия и Нидерландия, уточнява румънското министерство на отбраната.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?