Медия без
политическа реклама

Радев предупреди управляващите: Смяната на военния министър е риск

Тодор Тагарев ще бъде приемникът на Стефан Янев

28 Февр. 2022Обновена
Изявление на министър-председателя Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков: „Ще предложа на кабинета да вземе решение за освобождаване на г-н Стефан Янев от поста министър на отбраната“. Премиерът мотивира решението си с категоричното си несъгласие с публичните позиции на министър Янев по отношение на руската инвазия спрямо Украйна. „Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции“, категоричен беше Кирил Петков.

Posted by Министерски съвет на Република България on Monday, February 28, 2022

Президентът Румен Радев реагира с предупреждение на новината за поисканата от премиера Кирил Петков оставка на военния министър Стефан Янев. "Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция", посочва държавният глава в позиция, разпространена от неговия прессекретариат. И указва на изпълнителната власт на какви критерии трябва да отговаря наследникът на Янев: "В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българският интерес."

Интересното е, че това послание на президента е поместено едва накрая в текста на иначе доста обширната позиция. Тя всъщност започва като обръщение към българските граждани, в което се споменава за загиналите за свободата на България руски и украински войници, подчертава се, че конфликтът е между братски народи и се заявява: "Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет."

Радев предупреждава, че последиците от войната ще бъдат тежки. И заявява, че очаква от българското правителство да предприеме мерки в тази връзка - от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. "Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество", допълва държавният глава.

 

РЕАКЦИЯТА НА СТЕФАН ЯНЕВ

Освободеният като министър Стефан Янев реагира публично часове, след като бе обявено, че ще му се иска оставката. Той го направи чрез профила си във "Фейсбук", където благодари на излезлите днес на протест в негова подкрепа хора:

"Обръщам се с изключителна признателност към българските граждани, които застанаха зад мен. Разбира се, по никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция. Специално благодаря на тези от Вас, които днес излязохте и публично изразихте своята подкрепа. Това ми връща надеждата, че нашата държава има бъдеще"

 

КОЙ ЩЕ Е НОВИЯТ ВОЕНЕН МИНИСТЪР

Тодор Тагарев ще заеме поста на Янев, съобщи късния следобед Кирил Петков. Това по-рано съобщи и "Сега", позовавайки се на свои източници от управляващата коалиция.

Тагарев беше военен министър в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. През 2016 г. бе назначен за директор на Института по отбрана, но година по-късно е освободен от Стефан Янев, който по онова време е служебен военен министър. Според МО това е заради "подмяна на тактико-техническите задания" на проектите за закупуване на нов тип изтребител.

Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски", а през 1994 г. - Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. В периода септември 2009 - септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната. От 2005 до 2008 г. е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания". Според официалната му биография, притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интердисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната.

ИЗВЪНРЕДНО

Освобождаването на Стефан Янев беше обсъдено и потвърдено на извънредно заседание на правителството. По-рано днес Петков заяви, че е обсъдил въпроса с коалиционните си партньори и е получил подкрепата на всички. Още утре въпросът ще бъде поставен пред парламента, от чието одобрение зависи всяка една промяна в състава или структурата на кабинета.

Около обяд във Фейсбук беше обявен протест в защита на военния министър от група, самонарекла се "Пазители на правото и демокрацията". "Ние не приемаме тази оставка и ще й се противопоставим, защото генерал Янев е важен и необходим коректив на вредната политика, която някой се опитва да провежда. Събираме се в 18 ч. пред Министерски съвет, за да покажем на Петков, че без Янев, няма да има и правителство!", заявяват организаторите.

 

АРГУМЕНТИТЕ НА ПРЕМИЕРА

Решението си да се освободи от военния си минстър Кирил Петков обяви на брифинг сутринта. "Аз работих успешно с министър Янев по време на първия служебен кабинет. Подкрепям и в момента политиката за инвестиции в българската армия и откриване на всички дефицити в българската армия, и инвестиране целенасочено в нея, така че да имаме реално опериращи бойни групи", започна премиерът. След което премина към изреждане на аргументите си защо, въпреки това, иска оставката на Янев.

"Първо, никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Второ, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето, мой военен министър не може да използва думичката "операция", вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и другата страна вече са убити; войници, които са с възраст по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря; когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна, когато и тази нощ българи в Киев се криеха в мазетата, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени", обясни Петков.

Той премина и към българския интерес: "Българският интерес не е да сведем глава, защото преклонена глава, сабя не я сече. когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е този, когато използваме гласа на България остро да осъжда политики и действия дори на Великите сили." Петков допълни, че при една братоубийствена война, без реален повод, трябва да заявим ясно, че тя трябва да спре. "Най-големият гарант на сигурността на България е да говорим с един глас с ЕС и Русия да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава в ЕС почне да си прави нейната външна политика по Фейсбук, ние ставаме слаби", посочи премиерът.

 

ПРЕВАНТИВНО ОТ ВОЕННИЯ МИНИСТЪР

Янев предвари изявлението на премиера. Късно снощи той обяви в пост във "Фейсбук", че нападките срещу него през последните дни целят "да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там". Според Янев цари хаотичност и "тежка неадекватност" и решенията, които предстоят да се вземат, не са в интерес на България и дори са опасни за нея. В поста си Янев не оставя място за съмнение, че оставката му, която той не смята да подава, ще бъде предвижена по процедурния ред от коалиционните партньори и "политическата сила, която уж ме подкрепяше".

Военният министър бе остро атакуван от представители на "Демократична България" с аргумента, че ползва терминологията на Русия - например фразата "военна операция", вместо да говори за война. От БСП, които също влизат в управляващата коалиция, прехвърлиха темата към "Продължаваме промяната", тъй като Янев влиза в правителството от квотата на формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

 

Още по темата