Медия без
политическа реклама

Румъния показа, че е по-добър приятел на Украйна от България

Украинският външен министър Дмитро Кулеба получи по-отзивчив прием в Букурещ

22 Апр. 2022
Николае Чука (вдясно) обеща на Кулеба военна помощ за разлика от нерешителната България
Туитър
Николае Чука (вдясно) обеща на Кулеба военна помощ за разлика от нерешителната България

Слеч четиридневно почти безплодно посещение в България украинският външен министър пристигна в Румъния, където получи топъл прием.Той разговаря с румънския си колега Богдан Ауреску и с премиера Николае Чука, който е бивш военен министър. И двамата го увериха, че Румъния е готова да предостави на Украйна оръжията, за които е помолена.

"Войната е моментът на истината и тогава виждате истинското лице на някого, а Румъния показа истинското си лице - лице на приятел. Тя не само говореше, а и действаше. Никога няма да забравим това", заяви Кулеба на пресконференция с Ауреску. Той увери, че Украйна ще отблъсне агресора.

Румънското правителство промени наредба 122 от 1998 г., която забраняваше държавен трансфер на смъртоносни оръжия към страни извън НАТО, за да може да даде военна помощ на украинската армия.

След това Кулеба бе приет от Николае Чука и написа в профила си в Туитър: "Обсъдихме сътрудничеството за развитие на търговията, енергетиката и инфраструктурата, фокусирахме се върху разнообразяването на пътищата за украинския износ. Благодаря на Румъния за подкрепата на Украйна и за приемането на украински бежанци". Техният брой е около 800 000. Освен това Румъния приема за лечение ранени украински бойци.

Кулеба написа също така, че е разговарял и с молдовския външен министър Нику Попеску, но не посочи къде. Той му е благодарил, че Молдова е забранила георгиевската лентичка и знаците Z и V като символи на руската агресия и военните престъпления на Путин в Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дмитро Кулеба, Румъния

Още по темата