Медия без
политическа реклама

Путин постави абсурдни условия за край на войната в Украйна

Киев и НАТО категорично отхвърлиха “плана”

14 Юни 2024Обновена
Владимир Путин
ЕПА/БГНЕС
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин назова основните условия за започване на мирни преговори с Украйна за прекратяване на конфликта: изтеглянето на украинските войски от територията на Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска области и отказ на Киев да се присъедини към НАТО.

„Веднага щом Киев заяви, че е готов и започне реално изтегляне на войските, а също така обяви отказа си да се присъедини към НАТО, ние незабавно ще наредим прекратяване на огъня и ще започнем преговори. Ние гарантираме безопасното изтегляне на украинските части и формирования“, каза той на среща в руското министерство на външните работи, цитиран от РИА “Новости”.

Путин подчерта, че не става дума за замразяване на конфликта, а за окончателното му приключване, като увери, че на украинските въоръжени сили ще бъде гарантирано безопасно изтегляне на войските.

„Основните споразумения за мирно уреждане трябва да бъдат фиксирани с международни договори; естествено се очаква и премахване на санкциите срещу Русия“, добави той. Путин каза, че „новите граници на Руската федерация“ (с Крим, Донбас, Запорожие и Херсон) трябва да бъдат фиксирани с международни договори. Тоест да станат „международно признати“. Русия в момента не контролира целите Донбаска, Запорожка и Херсонска области, макар че те бяха присъединени с промени в Конституцията. На практика това означава Украйна да се откаже от още 26 хиляди кв.км доброволно.

"Думите на Путин са по-скоро вик на отчаяние, отколкото предложение, което трябва да се приеме сериозно. Той знае, че Украйна няма да може да се съгласи с това, тъй като няма причина да се предполага, че ще загуби необходимата територия в боевете в следващите месеци и години", написа коментаторът на “Билд” Юлиан Репке. Той отбеляза че руската армия вече е далеч от завземането на териториите, които Путин иска, а Русия не контролира големите градове Херсон и Запорожие - столиците на регионите, за които претендира. При сегашните темпове на настъпление на руската армия ще са нужни десетилетия, за да ги превземе, пише той.

 

 

Путин каза още, че като част от сделката Русия ще изисква „осигуряване на правата на рускоговорящите“ в Украйна.

Руският президент каза, че Русия "прави още едно истинско мирно предложение, но ако Западът и Киев откажат, тогава отговорността за кръвопролитието ще бъде тяхна". Путин каза още, че ако Украйна и Западът не приемат тези условия, тогава следващите условия ще бъдат различни, така че „ситуацията на бойното поле се променя не в полза на Украйна“.

След речта на Путин външният министър Сергей Лавров каза, че това предложение ще бъде официално предадено на други страни чрез посланици. 

 

Путин направи предложенията си ден преди откриването на срещата на върха за украинската „формула на мира“ в Швейцария, на която Русия не е поканена. Очевидно Кремъл по този начин иска да се увери, че тези изявления в крайна сметка ще станат основната тема на срещата - а не мирната формула на Зеленски, коментира украинското издание “Страна”. То отбелязва, че сред условията на Путин не фигурира оставката на Зеленски от поста президент на Украйна, което се обсъжда много напоследък във връзка с изявленията на Кремъл за „нелегитимността“ на президента на Украйна след изтичането на мандата му на 20 май.

В речта си обаче Путин не пропусна да отбележи, че Зеленски “узурпира” властта. 

„Има опит за узурпация на властта в Украйна. През май 2014 г. Конституционният съд на Украйна постанови, че президентът се избира за пет години, независимо дали е избран на редовни или предсрочни избори. Конституционният статут на президента не съдържа правила, които да установяват мандат, различен от пет години. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. По някаква причина на Запад решиха да не забелязват това. Източникът на силата на режима в Киев е въоръжен пуч. Върховната Рада е легитимен орган в Украйна. Легитимността на Зеленски не може да бъде възстановена с никакви трикове”, каза Путин.

Всъщност в украинската Конституция пише, че избори не могат да се провеждат в условия на военно положение. 

Путин вече не говори и за никаква “денацификация”, заради която всъщност започна войната.

Украинските власти отхвърлиха поставените от Путин условия за започване на преговори за прекратяване на войната. Украинският президент Володимир Зеленски нарече условията на Путин за започване на мирни преговори „ултиматум, на който не може да се вярва“.

„Това са ултимативни послания, които не се различават от посланията от миналото“, каза президентът пред италианския канал SkyTG24 в кулоарите на срещата на Г-7. Според него Путин няма да спре офанзивата, дори ако исканията му бъдат изпълнени. „Той няма да спре. Това е същото, което направи Хитлер. Той иска не само да се откажем от част от временно окупираните ни територии, но и от неокупирани. Ето защо не трябва да вярваме на тези съобщения. Вие и аз наистина виждаме, че това е второто възраждане на нацизма. Това е нова вълна, защото този нацизъм е руски”, допълни той.

“Путин преследва само една цел - да попречи на участието на лидерите и страните във форума в Швейцария. Появата на изявленията на Путин именно ден преди началото му е доказателство, че Русия се страхува от истински мир. Путин прекрасно разбира, че мощният глас на мира, който ще прозвучи на този форум, ще стане първата практическа крачка към справедлив мир”, се казва в изявление на украинското външно министерство. Според него “участието на колкото може повече страни и международни организации е критично важно, за да се накара Русия да се откаже от ултиматумите и да премине към добросъвестни преговори за приключване на войната”.

“Няма никакви нови “мирни предложения” от Русия. Субектът Путин озвучи само “стандартния набор на агресора”, който вече звуча много пъти. Неговото съдържание е напълно конкретно, крайно оскърбително за международното право и абсолютно красноречиво говори за неспособността на сегашното руско ръководство адекватно да оцени реалиите”, написа съветникът към канцеларията на Зеленски Михайло Подоляк. Той тълкува плана на Путин като отказ от украински територии и суверенитет, от защита. Свалянето на санкциите ще позволи на Русия “да напълни милитаризираната си икономика” и да усили “информационните провокации по цял свят”. Подоляк пише, че този план е „пълна профанация”.

Генералният секретар Йенс Столтенберг също каза, че не смята предложението на Путин за Украйна за „мирно“. “Това предложение означава, че Русия има право на окупация на още по-голяма част от територията на Украйна. Това предложение не е доказателство за добра воля, то е доказателство за желанието на Русия да постигне своите военни цели. Т.е.това не е мирно предложение, а предложение, предполагащо още по-голяма окупация. Страните от алианса ще продължат да оказват военна подкрепа на Киев“, категоричен бе той.

Шефът на Пентагона Лойд Остин каза, че Путин не може да диктува условията на мирния договор на Украйна

“Той незаконно окупира суверенната територия на Украйна, така че няма право да диктува на украинците какво трябва да правят, за да постигнат мир", каза министърът на отбраната на САЩ. Според Остин Путин е „започнал война без причина и може да я прекрати днес, ако иска“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Владимир Путин

Още по темата