Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин към майките на загинали: всички сме смъртни

25 Ноем. 2022
EPA/BGNES
Путин на среща с майки на загинали войници

Руският президент Путин се срещна с майки на загинали руски войници в Украйна в резиденцията си в Ново Огорьово. Той ги увери, че празнотата в сърцето на майката от загиналия й син никой не може да я запълни. Президентът държа 7 минутна реч, която ТАСС разпространи във видеозапис, но какво се казали майките след това не бе излъчено. 

"При нас в ПТП загиват примерно 30 000 души, от алкохол - примерно също толкова, за съжаление. Така се е случил животът, животът е сложен и многообразен, по-сложен, отколкото го описват в книжките. Всички сме пред очите на Господ, Аллах, Христос - всички, които вярват във висши сили, без значение каква религия изповядват. Важното е, че всички сме смъртни, и все някога напускаме този свят. Това е неизбежо. Въпросът е как сме живели. Някои живеят или не живеят - необяснимо, и от какво си отиват - от водка или от нещо друго, - необяснимо, отиват си. Живели ли са или не са живели? И животът незабележимо е отминал някакси, живял ли е човек, или не е. А вашият син е живял. Неговата цел е постигната", казва Путин на една от майките, чийто син е загинал през 2019 г. в Луганск.

На срещата не са били поканени всички желаещи майки, отбеляза руската редакция на БиБиСи. Присъствали са само близки до властта, "проверени" майки. През октомври роднини на мобилизирани записаха над 50 видеобръщения до Кремъл да изтегли неподготвените мъже от първа бойна линия и да им осигурят всичко необходимо за фронта. Но те не са били поканени в Ново Огорьово. Путин уверил 17-те поканени майки, че той и цялото ръководство споделят мъката им по загиналите синове и ще направят всичко, за да не се почувстват забравени. 

Още по темата