Медия без
политическа реклама

Прокуратурата чака МВР, за да се задейства срещу пропутинските тролове

Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР и на ДАНС, повтаря държавното обвинение

Черпенето на опит от руската прокуратура буди безпокойство, пише в предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за уволнение на Гешев.
БГНЕС
Черпенето на опит от руската прокуратура буди безпокойство, пише в предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за уволнение на Гешев.

Прокуратурата чака МВР и ДАНС, за да се задейства срещу пропутинските "тролове" в България, които в социалните мрежи одобряват войната срещу Украйна и възхваляват руския президент Владимир Путин. Това се разбира от отговорите на държавното обвинение на въпросите на "Сега". Преди дни адвокат Александър Кашъмов припомни на прокуратурата, че пропутинската пропаганда всъщност е престъпление. Член 419а от Наказателния кодекс гласи, че "който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години".

"Разследването на престъпления по чл.419а от НК е от компетентността на Софийската градска прокуратура. При установяване на данни за извършени деяния от такъв характер сме сигурни, че ще бъдат предприети всички необходими действия, съобразно правомощията на прокуратурата, дадени й от закона", обяснява прокуратурата. И веднага, в стила на последните й престрелки и обвинения към МВР за зле свършена работа, допълва, че "разкриването на престъпления, включително събирането на достатъчно данни и доказателства и за този вид незаконна дейност, е от компетентността на МВР и на ДАНС. За момента прокуратурата не е уведомена от МВР и ДАНС за предприети действия спрямо "пропутинските тролове в България", както ги определяте в запитването си", се казва в отговорите на прокурорския пресцентър до "Сега". В много други случаи обаче прокуратурата не е чакала МВР и ДАНС, а се е сезирала и сама от публикации да възлага проверки.

В отговорите си прокуратурата напомня, че преди 2 години внесе в съда искане за прекратяване на регистрацията на "Български национален съюз Еделвайс" (БНС-Еделвайс), който организира шествието Луковмарш. На първа инстанция прокуратурата загуби, но протестира решението пред Софийския апелативен съд. Неговото решение се чака, показва проверка в деловодните регистри. Друг случай, за който прокуратурата припомня, за да илюстрира активността си, е внесеният обвинителен акт срещу Боян Расате.

В искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за уволнението на главния прокурор Иван Гешев наред с всичко се сочи и програмата за сътрудничество на прокуратурата с руската прокуратурата (в ЕС такава има само още Унгария). Близкото сътрудничество и черпене на челен опит, започнато от Сотир Цацаров, продължава и при Гешев. И това буди безпокойство, като се има предвид какви са действията на днешната руска прокуратура и пренебрежителното ѝ отношение към правата на човека, пише още в искането на Йорданова, което Висшият съдебен съвет ще разгледа в четвъртък. 

ДРУГО МНЕНИЕ

За разлика от колегата си Кашъмов друг известен адвокат - Михаил Екимджиев, смята, че прокуратурата не може да търси отговорност на никого по чл. 419а за пропутинската пропаганда, докато няма окончателен съдебен акт, с който да е признато, че Русия е извършила престъпление против мира и човечеството. Това е прерогатив на Международния съд в Хага. Едва тогава някой би могъл да попадне под ударите на закона, смята Екимджиев.

"Смехотворно е да се твърди, че дори да имаше възможност прокуратурата би направила нещо за да установи военни престъпления, извършени от Русия, при положение че не направи нищо и постави чадър над разследването за атентата срещу Гебрев, за взривовете в български оръжейни заводи и за слугинажа на Борисов и ГЕРБ, които прокараха руския газопровод за наша сметка и благодарение на който стана възможна тази война в Украйна", допълни Екимджиев пред "Сега".

Той използва и случая да повдигне въпрос, който според него остава в сянка. "Изумен съм как същите "медии", които защитаваха Борисов, Пеевски и Гешев, буквално като стена застанаха на страната на Русия, в този конфликт", посочи адвокатът. И продължи: "Помислете си каква може да е причината. Отговорът е самоподразбиращ се - търсете парите и интересите. Това, което обединява Борисов, Пеевски и Гешев, са мръсните и лесни руски пари". По думите му маските са паднали и е станало ясно кой на какъв финансов ресурс разчита.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?