Quantcast
Боян Расате отива на съд за едро хулиганство и лека телесна повреда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Боян Расате отива на съд за едро хулиганство и лека телесна повреда

Националистът може да получи до 5 г. затвор за вандалския му акт срещу ЛГБТ общността
1 086
 Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура предаде на съд Боян Станков, самонарекъл се Расате, по обвинения за хулиганство, което се отличава с изключителна дързост, и нанасяне на лека телесна повреда, съобщиха от държавното обвинение. Ако бъде признат за виновен, Расате може да получи до 5 г. затвор.

Според събраните по делото доказателства на 30 октомври 2021 г. около 17:30 часа обвиняемият заедно с група лица – мъже и жени, неустановени по делото, нахлули в офис на Фондация "Рейнбоу" на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София, където била организирана среща на тема „Помощ на транссескуални лица“. Расате нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена и заедно с други неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра. След това напуснали офиса на фондацията.  

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, иззети са следи, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели и извършени няколко разпознавания, изготвени са две компютърно-технически експертизи, както и съдебно-медицинска и оценителна експертизи, приложени са и редица други писмени доказателствени материали.

Към момента Боян Расате е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв. "Сега" припомня, че вандалският му акт срещу ЛГБТ общността у нас беше осъден от 11 посолства. "ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество", се казва в позицията на мисиите на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция.

  

Още

Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата "Хемус"

16.05.2022

13360
Гешев атакува "Възраждане" и я заплаши с противодействие

13.05.2022

5154
Съдия осъди прокуратурата да му плати 300 000 лв. обезщетение

22.11.2021

17011