Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полската ПВО е скрила случая с чуждата ракета, открита в края на април

12 Май 2023
EPA/BGNES
Военният министър Мариуш Блашчак даде пресконференция за случая

В Полша назрява скандал заради рекатата X-55, която бе открита в края на април, близо до Бидгошч. След като през декември ПВО засича ракетата, я изгубва и прекратява търсенето. Армията започва наземно търсене, но заради климатичните условия, го прекратява. Скандалът е, че военните не са уведомили гражданските власти и прокуратурата за нарушаване на въздушното пространство и са се опитали да прикрият инцидента. 

Министърът на националната отбрана Мариуш Блашчак заяви, че оперативният командир не го е информирал за неидентифициран обект, навлязъл във въздушното пространство на Полша, предаде полската новинарска агенция ПАП, съобщи БТА. Военният обект беше открит в гора близо до Бидгошч (Северна Полша) в края на април и произходът му остава загадка, въпреки че има подозрения, че може да е чуждестранна ракета, твърди ПАП.  По-рано тази седмица полският Технически институт съобщи, че ракетата е руска X-55. В сряда бившият военен министър Радослав Сикорски попита в "Газета Виборча": Защо тази ракета е успяла да прелети толкова километри, защо не е свалена? И защо не е проследена до точката на падане?

В края на април в Полша - на 500 км от границата с Украйна, на 400 км с Беларус и на 200 км от Калининград бе открита ракета. Тогава полските военнни твърдяха, че ракетат е полска соственост. Но днес полският Технически институт съобщи за БиБиСи, че ракетата е руска - X-55.

Блашчак разказа на пресконференция подробности относно проверката на този случай в Главното командване на въоръжените сили (RSZ/ГКВС). "Установено е, че на 16 декември Центърът за въздушни операции, подчинен на оперативния командир, е получил информация от украинската страна за обект, приближаващ полското въздушно пространство, който може да е ракета", каза той. "Според констатациите от проверката оперативният командир не е изпълнил задълженията си, като не ме е информирал за обекта, който се е появил в полското въздушно пространство, нито е информирал Правителствения център за сигурност и други служби, свързани с процедурите", добави Блашчак. Блашчак подчерта, че Центърът за въздушни операции незабавно е установил връзка  с украинската и американската страна. "Процедурите за съюзническо сътрудничество бяха стартирани правилно. Беше повишена бойната готовност и бяха вдигнати полски и американски самолети. Обектът беше регистриран от полските наземни радарни станции. Резултатите от проверката ясно показват, че операциите на Центъра за въздушни операции са били извършени правилно", заяви Блашчак. Той каза още, че Центърът за въздушни операции е информирал своя командир "за неидентифициран обект, появил се в полското въздушно пространство". Разследването продължава.

Останките от неидентифициран ракета са открити близо до село Замошч, на около 15 км от Бидгошч в Полша. Това е на около 500 километра от границата с Украйна, на повече от 400 км от границата с Беларус и на около 240 км от руската Калининградска област.

 

Ключови думи:

Полша, ракета

Още по темата