Медия без
политическа реклама

Лондон обяви световна среща за военните престъпления на Русия

Великобритания събира правосъдни министри от цял свят

07 Яну. 2023
Архив ЕПА/БГНЕС
Домакин на срещата ще е британският министър на правосъдието Доминик Рааб, заедно с нидерландския му колега

Британската столица Лондон ще бъде домакин на международната среща на министрите на правосъдието от цял свят с акцент върху руските военни престъпления в Украйна, предава БНР.

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха подкрепата си за Украйна и поискаха възмездие за военните престъпления, извършени от руските сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Разследването на предполагаеми военни престъпления в Украйна е първа точка в дневния ред на планираната през март среща на високо равнище в Lancaster House, която е част от комплекса на Министерството на външните работи. Домакин на срещата е британският министър на правосъдието Доминик Рааб заедно с неговия нидерландски колега.

Започват да се появяват все повече сведения за зверства и военни  престъпления, извършени от руски войници в Украйна. Новите случки са коя от коя по-ужасяващи.

На срещата ще бъде изслушан прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан за работата на съда и ролята на международната общност в подкрепа на неговите разследвания. В момента Хан разследва обвинения, че руски войници са извършили военни престъпления след нахлуването в Украйна. Киев твърди, че украински цивилни са били екзекутирани, а жени – изнасилвани.

България най-после встъпи официално в делото на Украйна срещу Русия в Международния наказателен съд в Хага. Това става ясно от съобщение на самата съдебна институция. Делото се води срещу Руската федерация за нарушение на Конвенцията срещу геноцида.

Доминик Рааб заяви, че руските войски трябва да знаят, че не могат да действат безнаказано и че Великобритания ще подкрепя Украйна, докато не възтържествува справедливостта. Рааб допълни, че международната общност трябва да подкрепи по най-убедителен начин Международния наказателен съд, за да могат военнопрестъпниците да бъдат подведени под отговорност за зверствата, на които сме свидетели.

Страната ни ще участва в разследването на международния наказателен съд в Хага за евентуални военни престъпления. Това пише в пост във  Фейсбук  правосъдният министър Надежда Йорданова.
Не е целесъобразно български магистрати да участват в специалната международна комисия, която по инициатива на Полша ще документира и установява руските престъпления, извършени в Украйна.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?