Quantcast

Медия без
политическа реклама

България ще участва в разследването срещу Русия на съда в Хага

Един от вариантите е бежанците да се включат със сведения за извършени различни престъпления и зверства, обяви правосъдният министър

05 Март 2022
БГНЕС

Страната ни ще участва в разследването на международния наказателен съд в Хага за евентуални военни престъпления. Това пише в пост във  Фейсбук  правосъдният министър Надежда Йорданова.  Един от възможните варианти е адвокатите, които са на първа линия и разговарят с бежанците, да се включат със сведения за извършените различни престъпления, агресии и зверства, добавя тя.

Международният наказателен съд в Хага (Нидерландия) ще започне разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Украйна. Това обяви пред Би Би Си прокурорът от съда Карим А. Хан.

Правосъдният министър обявява още, че България вече предоставя безплатна правна помощ за бежанците на наша територия, както и че вече работи регионалният център във Варна.

"Българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции във връзка с войната в Украйна. От вчера е активирана и Директивата за временна закрила, което е безпрецедентно за ЕС", пше още Йорданова. Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с всички права, които имат като бежанци – социална закрила, работа, настаняване. Има възможност за увеличаване на тази закрила с шест месеца. Така ситуацията е сериозно облекчена, коментира още тя.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?