Медия без
политическа реклама

Съдът в Хага поиска арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

САЩ нарекоха искането на главния прокурор за израелския президент "срамно" и "скандално"

20 Май 2024Обновена
Главният прокурор Карим Хан обявява исканията за арест
Туитър
Главният прокурор Карим Хан обявява исканията за арест

Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага поиска да се издадат заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и на трима лидери на "Хамас" - командира на бойното крило Мохамед Дейф, лидера на политическото крило Исмаил Хания и на Яхия Синвар, считан за организатор на нападението от 7 октомври 2023 г.

"Днес подавам искания за заповеди за арест пред предварителен състав I на Международния наказателен съд по ситуацията в държавата Палестина", заяви прокурор Карим Хан и добави, че счита, че лидерите на "Хамас"носят отговорност за престъпления към човечеството като убийство, взимане на заложници, изнасилване и други актове на сексуално насилие, изтезания, малтретиране и посегателства върху човешкото достойнство.

Галант и Нетаняху пък се считат за отговорни за използването на глада като метод на война, за умишлени телесни повреди, умишлени убийства, атаки срещу цивилни и други престъпления срещу човечеството.

"Службата ми твърди, че има разумни основания да се смята, че Синвар, Дейф и Хания са наказателно отговорни за убийството на стотици израелски цивилни при атаки, извършени от "Хамас" (по-специално военното му крило, бригадите ал-Касам) и други въоръжени групи на 7 октомври 2023 г. и вземането на най-малко 245 заложници [...] Тези лица са планирали и подбудили извършването на престъпления и чрез собствените си действия, включително лични посещения на заложници малко след отвличането им, са признали своята отговорност за тези престъпления. Ние твърдим, че тези престъпления не биха могли да бъдат извършени без техните действия", казва Карим Хан.

 

Що се отнася до Нетаняху и Галант главният прокурор твърди:

"... военните престъпления са извършени в контекста на международен въоръжен конфликт между Израел и Палестина и на немеждународен въоръжен конфликт между Израел и "Хамас" (заедно с други палестински въоръжени групи), протичащи успоредно. Ние твърдим, че обвинените престъпления срещу човечеството са извършени като част от широко разпространено и систематично нападение срещу палестинското цивилно население в съответствие с държавната политика. Тези престъпления, по наша оценка, продължават и до днес. Това се случва чрез налагането на пълна обсада на Газа, което включва пълно затваряне на трите гранични контролно-пропускателни пункта - Рафах, Керем Шалом и Ерез".

 

РЕАКЦИИ

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече "скандално" искането на прокурор Карим Хан в частта му за Нетаняху и Галант. 

"Искането на прокурора на Международния наказателен съд за издаване на заповеди за арест на израелски лидери е възмутително. И нека бъда ясен: каквото и да намеква този прокурор, между Израел и Хамас няма равнопоставеност - няма", заяви Байдън.

Преди това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен излезе с официално изявление, в което искането на прокурора се нарича "срамно" и се отхвърля като неприемливо.

„Ние отхвърляме приравняването от страна на прокурора на Израел и "Хамас". Това е срамно. "Хамас" е брутална терористична организация, която извърши най-отвратителното клане на евреи от Холокоста насам и все още държи десетки невинни хора като заложници, включително американци."

Израел на свой ред нарече евентуалната заповед "кървава клевета". А отделни министри от израелското правителство също реагираха отрицателно на решението за искането за арест на Нетаняху и Галант. Министърът по националната сигурност от тесния военен кабинет Бен-Гвир нарече решението "историческо престъпление" и „антисемитски съд“.

А финансовият министър Смотрич обяви, че МНС демонстрира такава „проява на лицемерие и омраза към евреите“, каквато светът „не е виждал от дните на нацистката пропаганда“.