Медия без
политическа реклама

България не подкрепя съдебния иск на Украйна срещу Русия

23 държави от ЕС вече са поискали да станат трета страна по делото

24 Септ. 2022Обновена
БГНЕС/ЕПА
Поредните доказателства за военните престъпления на руските окупатори бяха открити преди дни около украинския град Изюм.

България е една от малкото страни в ЕС, които не подкрепят иска на Украйна срещу Русия в съда за правата на човека в Страсбург.

Досега вече 23 държави от Евросъюза са подали заявления в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за присъединяване като трета страна при разглеждане на на иска на Киев срещу Москва. България е в компанията на Гърция, Унгария, Малта и Кипър, съобщава радиостанция „Дойче веле“. От страните извън ЕС искът е подкрепен от Норвегия, а своите намерения да го строят вече са обявили още и Великобритания и Исландия. Неправителствената организация "Женевската академия за международното хуманитарно право" също поиска акредитация за участие в съдебното дело.

В иска си, подаден на 23 юни 2022 г., Украйна иска пълно изтегляне на руските войски от нейната територия и претендира за финансова компенсация. Само след първия етап на руското нахлуване загубите се оценяват на най-малко 80 млрд. долара. В иска се отбелязва още, че Русия е извършила на украинска територия много от най-тежките нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, в частност: забрана на изтезанията, правото на неприкосновеност, правото на уважение на частен и семеен живот, право на свободата на мнение и изразяване, свободата на събиране и асоциациите, а също и защитата на правата на собственост. На 29 юни от ЕСПЧ съобщиха,че приемат иска за разглеждане.

От 16 септември Русия не е част от Европейската конвенция по правата на човека, тъй като бе изключена от Съвета на Европа. По тази причина ЕСПЧ може да разглежда дела за престъпления извършени от РФ до тази дата.

Вчера бе разпространен доклад на независимата международна комисия на ООН по разследването на нарушаването на правата на човека в Украйна. В него са описани многобройни военни престъпления, извършени от руската армия в Киевска, Харковска, Черниговска и Сумска област. Установено е незаконно използване на огнестрелни оръжия и взривни вещества, нарушаване на личната неприкосновеност, екзекуции, изтезания и жестоко отношение, а също и сексуално насилие. Регистрирани са и нарушения на правата на децата.

Още на 28 февруари, 4 дни след началото на руската инвазия, украинският кабинет се обърна към ЕСПЧ с искане за въвеждането на предварителни мерки по отношение на правителството на РФ в съответствие на 39-ия регламент във връзка с масовите нарушения на правата на човека, извършвани от руските войски по време на военната агресия срещу суверенната територия на Украйна.

На 1 март ЕСПЧ прие неотложни временни обезпечителни мерки и нареди на Русия нейните войски да се въздържат от нападения срещу мирните граждани и унищожаването на граждански обекти в Украйна.

 

КУТЕВ: ЩЕ КАЖЕМ "ДА" НА СЛЕДВАЩ ПАКЕТ САНКЦИИ НА ЕС СРЕЩУ МОСКВА

България ще каже "да" на следващ пакет санкции на ЕС срещу Русия, защото ние сме членове на Евросъюза, това е политика на Евросъюза и тя има своята логика. Това заяви в говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред БНТ. Подчерта обаче, че санкциите не трябва да са на гърба на европейските граждани.

Не мисля, че България има кой знае колко голяма роля в напрежението в Украйна, въпросът е какво правим за нашите граждани." По думите му осъждането на руската агресия е обосновано, а организираните референдуми са нарушение на държавните граници на Украйна: "Има си световен ред, който много ясно определя какви са механизмите, по които взаимодействат държавите. Ясно е, че както самата война е грубо нарушение на този международен ред, така и опитите да се направят тези така наречени референдуми в областите - те представляват опити за промяна на границите на суверенна държава. Ясно е, че това не може да бъде прието от международната общност и ЕС. Няма как да бъде прието и да не бъде осъдено и от България", заяви Антон Кутев. Според говорителя на кабинета тази ескалация на конфликта поставя под риск целия европейски континент, тъй като Русия и Путин са наясно, че международната общност няма как да се съгласи с тези действия.

 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха остро жестокостите, извършени в украинския град Изюм под руска окупация.

 

Още по темата