Медия без
политическа реклама

България даде €50 000 за разследване на руските престъпления в Украйна

Това е доброволна вноска във фонда за подпомагане на прокурора на международния съд в Хага

ЕПА/БГНЕС
Прокурорът Карим Кан в Буча, Украйна, април 2022 г.

България е предоставила доброволна вноска в размер на €50 000 в Доверителния фонд за събиране на средства за подпомагане на дейността на Службата на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) в Хага, разследващ руските военни престъпления в Украйна. Това се разбира от отчета за дейността на Министерството на правосъдието под ръководството на Надежда Йорданова.

"Осигурено е активно участие в инициативите на равнище ЕС, свързани с борбата с безнаказаността в Украйна. В рамките на своята компетентност Министерството на правосъдието участва в оперативна група "Замразяване и изземване" (Freeze and Seize Task Force) на ЕК, създадена за координиране на дейностите, свързани със замразяването на активи", се казва в отчета.

През пролетта Висшият съдебен съвет реши, че не е целесъобразно български магистрати да участват в специалната международна комисия, която по инициатива на Полша ще документира и установява руските престъпления, извършени в Украйна. Без дебат съветът прие само за сведение писмото на правосъдното министерство, което им препращаше полската молба за посочване на експерти.

Руската агресия срещу Украйна продължава да сваля маските. Висшият съдебен съвет (ВСС) също демонстрира на чия страна е във войната.

Йорданова се закани отново да постави въпроса на вниманието на съвета. "Аз съм в недоумение, това е ценностен въпрос", посочи министърката, която отсъстваше от заседанието, на което нотата от Полша беше приета само за сведение.

Тя подчерта, че България не може да остане пасивна, докато се разследват всички военни престъпления и виновните не бъдат наказани. До повторно внасяне на точката в дневния ред на съвета така и не се стигна, а от днес Йорданова вече не е министър на правосъдието. Предстои да видим дали като неин приемник служебният министър Крум Зарков ще го направи.

Полската инициатива обаче засега няма нищо общо с Международния наказателен съд в Хага, чийто прокурор Карим Кан инициира разследване на руските престъпления в Украйна.

Още пред април "Сега" изпрати въпроси до прокурора Карим Кан, както и до българското правосъдно министерство, Висшия съдебен съвет и прокуратурата във връзка с възможностите български магистрати да помагат на Международния наказателен съд. Отговори не дойдоха от нито една от тези институции.

"България ще участва и в разследването на МНС в Хага за евентуални военни престъпления. Един от възможните варианти е адвокатите, които са на първа линия и разговарят с бежанците, да се включат със сведения за извършените различни престъпления, агресии и зверства", обяви малко преди това министър Йорданова.

Министерството на правосъдието инициира създаването на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подпомагат разследването на МНС.

"Франция, Нидерландия, Словения, България, Латвия, Полша, Литва, Люксембург, Испания, Швеция, Чехия, Хърватия, Гърция, Италия, Естония, Австрия, Ирландия, Германия, Финландия, Португалия, Словакия, Малта, Дания, Белгия, Румъния и Кипър се ангажират да положат всички необходими усилия, за да обмислят увеличаване на подкрепата си за МНС както финансово, така и по отношение на човешките ресурси", се казваше в изявлението.

Още по темата