Медия без
политическа реклама

България най-после встъпи в делото на Украйна срещу Русия

Кабинетът внесе задължителната декларация в съда в Хага

19 Ноем. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

България най-после встъпи официално в делото на Украйна срещу Русия в Международния наказателен съд в Хага. Това става ясно от съобщение на самата съдебна институция.

Делото се води срещу Руската федерация за нарушение на Конвенцията срещу геноцида. В иска се казва, че Москва е нарушила международното право, като е започнала неоправдана война срещу Украйна, и извършва геноцид срещу украинския народ.

Украйна завежда дело срещу Русия в Международния съд на ООН в Хага. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в „Туитър“. Украйна подаде молба срещу Русия в Международния съд в Хага.

България забави няколко месеца внасянето на декларацията за встъпване в делото. Този документ беше задължителен, за да се официализира участието на страната. 

Още в средата на юли България стана една от 40-те държави, които подкрепиха искането на Украйна пред Международния съд в Хага да започне наказателно производство срещу Русия. Задължителната декларация обаче се забави и трябваше да има няколко напомняния от посолствата на България в Хага и Ню Йорк, както и от самия съд.  

България е предоставила доброволна вноска в размер на €50 000 в Доверителния фонд за събиране на средства за подпомагане на дейността на Службата на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) в Хага, разследващ руските военни престъпления в Украйна.

Към средата на септември девет държави вече бяха внесли декларации за интервенция, т.е. за участие. От тях шест бяха на държави членки на ЕС – Литва, Латвия, Румъния, Франция, Германия и Швеция. Останалите са на САЩ, Великобритания и Нова Зеландия. OFFNews обяви, че е постъпила неформална молба от украинската страна за депозиране на декларациите до 30 септември 2022 г., предвид възможността, заложена в процедурните правила на международния съд, за представяне на предварителни възражения и съответното отлагане на делото от Русия.

Русия отсъстваше днес в началото на изслушването пред Международния съд на ООН по иск, внесен от Украйна, която настоява най-високата съдебна инстанция на организацията да нареди на Москва да спре военната си инвазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От Хага посочват и още една причина за „максималното ускоряване на вътрешноведомствените процедури за изработване и представяне на национална декларация на България като част от глобалната общност, чиито ценности са основани върху спазването на принципите на международното право”. Тя е “критичната ситуация с развитието на военните действия в Украйна и прогресивната тенденция за застрашително увеличаване броя на документираните престъпления срещу човечество, извършвани от руските въоръжени сили срещу цивилното украинско население, и респективно обусловеното фигуриране на темата като приоритетно направление в международния дневен ред”.

Окръжният съд в Хага призна двама руснаци и един украинец за виновни за катастрофата на малайзийския "Боинг" в небето над Донбас през юли 2014 г. На борда на самолета имаше 298 души, които загинаха. Тримата получиха присъди доживотен затвор (задочно) и ще трябва да платят 16 млн.

Два месеца по-късно България най-после внесе декларацията си за участие в делото. "България заявява, че като се има предвид основната функция на забраната на геноцида за гарантиране на интересите на човечеството и характера на правата и задълженията на държавите съгласно Конвенцията [за геноцида], като договаряща се страна има пряк интерес от тълкуването, което Съдът може да направи на съответните разпоредби на Конвенцията, и желае да спазва последователното тълкуване, прилагане и изпълнение на Конвенцията сред всички договарящи страни“, се посочва в съобщението на съда в Хага. В съответствие с член 83 от Правилника на съда Украйна и Русия са поканени да представят писмени становища по декларацията за встъпване на България.

 

Ключови думи:

Украйна, България, Русия, съд

Още по темата