Медия без
политическа реклама

Трима получиха доживотни присъди за свалянето на "Боинг" над Украйна

Съдът в Хага оправда един от подсъдимите, а другите ще трябва да платят 16 млн. евро обезщетения

17 Ноем. 2022
Оцелелите останки на сваления боинг бяха сглобени за нуждите на следствието
ЕПА/БГНЕС
Оцелелите останки на сваления боинг бяха сглобени за нуждите на следствието

Окръжният съд в Хага призна двама руснаци и един украинец за виновни за катастрофата на малайзийския "Боинг" в небето над Донбас през юли 2014 г. На борда на самолета имаше 298 души, които загинаха. Тримата получиха присъди доживотен затвор (задочно) и ще трябва да платят 16 млн. евро обезщетения на близките на загиналите.

Съдът призна за виновни Игор Гиркин (Стрелков), Сергей Дубински и Леонид Харченко. Четвъртият обвиняем Олег Пулатов (подполковник от запаса на руските въздушнодесантни войски от лятото на 2014 г.) бе признат за невинен.

Съдът смята за убедителни доказателствата, че самолетът е бил свален с ракета "Бук", изстреляна от фермата "Первомайск" край Снежное. Това се потвърждава от многобройни проучвания и свидетелски показания. Недостатъците, посочени от защитата, са незначителни и не са достатъчни, за да се смята, че разследването е пристрастно. Представените от руската страна документи бяха неубедителни и често се оказваха фалшификати.

Аргументите на защитата, че съдът не може да произнесе безпристрастна присъда, тъй като украинските спецслужби са основният източник на информация, бяха отхвърлени от съда. Данните от подслушването се подкрепят от други доказателства: по-специално снимки, видеофайлове, анализ на географското местоположение на телефоните на обвиняемите и свидетелски показания.

Съдебният процес по делото за катастрофата на "Боинг 777", летящ от Амстердам за Куала Лумпур, се проведе в Нидерландия, тъй като две трети от загиналите пътници на полет MH17 са били граждани на тази страна. Международният екип за разследване се ръководеше от холандския прокурор Фред Вестербеке.

Русия отказа да изпрати свои представители в комисията. Тя определи като политизирани и пристрастни международното разследване, започнало две седмици след катастрофата, и съдебния процес.

Виновните 

Игор Гиркин (Стрелков) - руски гражданин - от лятото на 2014 г. е министър на отбраната на самопровъзгласилата се ДНР, пенсиониран офицер от ФСБ;
Сергей Дубински - руски гражданин - пенсиониран висш офицер от руското военно разузнаване от лятото на 2014 г;
Леонид Харченко, гражданин на Украйна, командир на военно разузнавателно подразделение на "армията на ДНР" от лятото на 2014 г.
Същевременно съдът се съгласява със заключенията на следствието, че никой от осъдените не е участвал лично в изстрелването на ракетата, свалила боинга, въпреки че Харченко е могъл да присъства непосредствено на мястото на изстрелването. По-рано прокурорите заявиха, че осъдените са организирали пристигането на зенитно-ракетната система "Бук" от Русия в Донбас, а след това са осигурили евакуацията на ЗРК обратно на руска територия. По време на предишното изслушване прокурорите твърдят, че четиримата осъдени "съвместно са ръководили плана за унищожаване на самолета".

"За да бъде извършено престъплението, всеки от участниците е трябвало да играе определена роля, всеки е изпълнил тази важна роля. Изисквало се е тясно сътрудничество от страна на всички участници", заяви тогава говорителят на прокуратурата.

Ролята на Русия
Съдът стига до заключението, че боингът от полет MH17 е бил свален от ракета "Бук", изстреляна от района на Первомайск близо до град Снежное в източната част на Украйна (тази територия по това време е под контрола на силите на самопровъзгласилата се ДНР).

Съдът смята, че по време на катастрофата Русия е упражнявала ефективен контрол над лидерите и поддръжниците на самопровъзгласилата се ДНР в източната част на Украйна.

В мотивите на присъдата се посочва, че от средата на май Русия е осигурявала обучение на военни от ДНР, доставяла е оръжие и храна, упражнявала е сериозно влияние върху политиците от ДНР, координирала е военните действия на сепаратистите и е предприемала военни действия в самата Източна Украйна.

Например, след като проучва изявление и прихванати телефонни разговори на Александър Бородай (ръководил ДНР от май до август), съдът стига до заключението, че въпреки високата си позиция в ДНР Бородай постоянно се е консултирал с представители на руските власти за решенията, включително и за тези, свързани със ситуацията с полет MH17.

Съдът заключи, че военните действия на командирите на ДНР също са били координирани с Русия. За това свидетелстват прихванатите многобройни разговори между военни от ДНР от различни рангове - от младши офицери до тогавашния "министър на отбраната" на ДНР Игор Гиркин. 

"Много сериозни доказателства"
За да стигне до заключението, че полет MH17 е бил свален с ракета "Бук" от поле край Первомайск, което е било под контрола на ДНР, съдът се основава на няколко доказателства.

Те включват например снимки на димната следа от изстрелването на ракетата, свалила боинга. Като свидетел е разпитан мъж, който лично е направил такава снимка от балкона на дома си в град Торез. Проучването на снимката показа, че сравнението на посоката на следата, времето, когато е направена снимката, и времето, когато MH17 е изчезнал от радара, предполага, че именно ракетата е свалила MH17. Съдията се позовава и на други снимки, намерени в интернет.

Освен това съдът взе предвид показанията на засекретения "свидетел М58", който лично е видял как ЗРК "Бук" влиза в полето край Первомайск, след което се чува силен взрив, а после същият комплекс "Бук" излиза от полето, но без една ракета. Защитата оспорва показанията на свидетеля, тъй като се твърди, че те са непоследователни, но съдът решава, че може да им се вярва, тъй като свидетелят може да е сметнал някои подробности за маловажни или паметта му да е била нарушена. 

Освен това съдът се позовава на сателитни снимки на мястото на изстрелване на "Бук" преди и след пуска на ЗРК. Съдът обърна внимание на пожара в полето край Первомайск: той може да е причинен от изстрелването на ракетата "Бук". Следите на гуми, оставени на полето, съвпадат и с техническите спецификации на ракетната установка "Бук".

Споменатите по-рано прихванати телефонни разговори между бойците показват, че ракетата "Бук" е била изстреляна от района на Первомайск по въздушна цел (първоначално бойците са смятали, че са свалили украински военен самолет, а по-късно са разбрали, че става дума за разбил се граждански самолет).

Освен това съдът се ръководи от експертизата на характерните за ракетата "Бук" поразяващи елементи във формата на пеперуда, както и от определен зелен фрагмент, намерен в левия прозорец на пилотската кабина на боинга. Експертните заключения и изследването на металния състав на този фрагмент показват, че той принадлежи именно на ракетата "Бук".

Според съдията всички тези фактори заедно представляват "много убедително доказателство", че боингът е бил свален именно с ракета от ЗРК "Бук" от полето край Первомайск.

Съдията заявява, че от материалите по делото е невъзможно да се установи как точно е действал екипажът на "Бук" по време на изстрелването на ракетата, кой точно е заповядал на екипажа да изстреля ракетата и как е станало това.

Днес вече е ясно, че току-що приключилият процес няма да е последният по делото за катастрофата с "Бук".

Още преди началото на процеса ръководителят на Международния екип за разследване Фред Вестербеке заяви, че задачата му е да "разкрие цялата верига - от екипажа на "Бук" до тези, които са наредили на "Бук" да се отправи на мисия на 17 юли 2014 г."

Според Вестербеке екипът му разполага с информация за около сто души, свързани с катастрофата на полет MH17.

През 2019 г. нидерландската прокуратура съобщи, че смята за заподозрян по делото Владимир Цемах, който през лятото на 2014 г. е бил зенитчик в "армията на ДНР". Той е арестуван от украинските сили за сигурност и по-късно е екстрадиран в Русия при размяна на затворници въпреки протестите на нидерландските прокурори.

През април руската служба на Би Би Си научи името на евентуален високопоставен заподозрян по случая с MH17: това е изпълняващият длъжността първи заместник-началник на Службата за гранична охрана на ФСБ Андрей Бурлак.

Известно е, че миналата година Нидерландия изпрати искане до Русия да разпита полковник Сергей Мучкаев, командир на 53-та бригада за противовъздушна отбрана на руските въоръжени сили. Според разследването на 17 юли 2014 г. един "Бук" от тази бригада се е озовал в полето край град Снежное. Руското министерство на правосъдието отхвърли искането.

Освен това катастрофата на MH17 е предмет на няколко други съдилища и арбитражи по света, както на междудържавно ниво, така и на ниво граждански искове.

Съдбата на обвиняемите
Присъдата по делото за катастрофата на MH17 беше прочетена в отсъствието на четиримата обвиняеми.

Трима от тях отказаха да контактуват със съда. Олег Пулатов беше единственият, който участваше по някакъв начин в процеса. Той не се яви на нито едно от изслушванията, но беше представляван от адвокатите си и изпрати няколко видеозаписа с участието си.

Адвокатът на Пулатов заяви в заключителната си реч, че на клиента му не е било предоставено правото на презумпция за невинност.

Игор Гиркин напоследък се прочу като известен военен блогър, който критикува недостатъчно радикалния подход на руските власти към войната в Украйна. Твърди се, че сега самият той участва в боевете. Той коментира обвиненията срещу себе си пестеливо, като се ограничи с твърдения, че "не е свалил самолета".

В интервю за Би Би Си Сергей Дубински, известен с прякора си "Намръщения",  отрича да е замесен в трагедията.

Леонид Харченко не коментира пред журналисти участието си в катастрофата на боинга. Според източници на Би Би Си той е получил руско гражданство и сега не живее в Донбас.

Русия предложи да проведе съдебния процес срещу тримата осъдени с руско гражданство на своя територия, но искането беше отхвърлено. Нейни представители неведнъж са наричали процеса в Амстердам политизиран и едностранен.

Холандските прокурори смятат, че физическото отсъствие на обвиняемите от съда днес не означава, че те никога няма да понесат ефективно наказание.

"Имаме съмнения, че обвиняемите ще излежат присъдата си, тъй като Русия не екстрадира свои граждани. Но никой не знае какво ще се случи в бъдеще и ние от своя страна ще положим всички усилия, за да ги арестуваме", заяви прокурорът на едно от съдебните заседания.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

съд, Хага, Боинг, MH17, присъда, Русия

Още по темата