Медия без
политическа реклама

Иран отказа да признае завоеванията на Русия в Украйна

Техеран дава оръжия на Москва, но продължава да смята Крим, Луганск, Донецк, Запорожие и Херсонска област за украински земи

19 Яну. 2023
Иранският външен министър (вдясно) по време на интервюто
стопкадър
Иранският външен министър (вдясно) по време на интервюто

„Техеран няма да признае Крим, Луганската, Донецката, Херсонската и Запорожската област като част от Русия“, заяви иранският министър на външните работи Хосеин Амир Абдоллахиан. Въпреки "отличните отношения" с Москва Иран признава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза министърът в интервю за TRT World, публикувано в YouTube (вж. от 10:30 минута).

"Защото ние държим на нашия последователен принцип във външната политика: когато казваме, че конфликтът в Украйна не е решение, ние вярваме в нашата позиция като основен политически принцип, на който разчитаме", каза той. Но това не означава, че Иран ще спре да доставя оръжия на Москва за агресията в Украйна.

БГНЕС припомня, че в резултат на незаконен референдум през 2014 г. Крим бе анексиран от Русия. Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска област също бяха заграбени на 30 септември 2022 г.

Единствено Венецуела, Никарагуа, Сирия, Афганистан, Северна Корея и Куба признават полуостров Крим за част от Руската Федерация, а независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република е призната само от Сирия и КНДР. Българският президент Румен Радев веднъж се изпусна да каже, че Крим "в момента е руски", но ден по-късно се поправи, че е разбран неточно.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата