Медия без
политическа реклама

ФИФА отказа да пусне реч на Зеленски преди финала

18 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС

Администрацията на украинския президент Володимир Зеленски разкритикува ФИФА, която отказа да покаже видеопослание от президента на стадиона "Лусаил" в Катар преди финала на Световното първенство по футбол в неделя, предаде Си Ен Ен.

Видеото, което е записано на английски език, е предназначено да бъде "призив за мир", се казва в писмено изявление на президентската канцелария на Украйна до Си Ен Ен в събота.

"Катар подкрепи инициативата на президента, но ФИФА блокира инициативата и няма да позволи видеообръщението на президента да бъде показано преди финалния мач", пише в изявлението.

Президентската канцелария на Украйна също така заяви, че ще разпространи видео обръщението самостоятелно, ако ФИФА не го излъчи, и заяви, че решението на организацията да го блокира ще покаже, че "ФИФА е загубила ценното си разбиране за футбола - като игра, която обединява народите, а не подкрепя съществуващите разделения".

В клипа, изпратен до Си Ен Ен, Зеленски казва, че футболът трябва да обедини света и призовава за "Световна купа, но не и за световна война".

"Тази Световна купа за пореден път доказа, че различните страни и националности могат да решат кой е най-силен в честната игра, но не и в играта с огъня, на зеленото игрище, а не на червеното бойно поле", казва президентът на Украйна във видеото.

От президентската канцелария на Украйна заявиха пред Си Ен Ен, че са били информирани, че ФИФА счита посланието за твърде политическо, и заявиха, че в петък са изпратили копие от текста на обръщението до централата на FIFA в Швейцария.

"В обръщението на президента няма нищо политическо, което да придава политическа окраска на спортното събитие, а именно няма субективни оценки, политически сигнали и още повече няма обвинения", заявиха от президентската канцелария и добавиха, че "все още има време ФИФА да поправи грешката си".

"ФИФА не бива да се страхува, че на световния футболен празник, който олицетворява мира, ще се чуят думи за мир", казва още Зеленски в изявлението.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата