Медия без
политическа реклама

ЕС издирва годни съветски изтребители за Украйна

За никакви български самолети за Украйна не сме поели ангажимент, обяви премиерът Петков

28 Февр. 2022Обновена
МиГ-29 е лек фронтови изтребител от четвърто поколение, който е в експлоатация от 1983 г.
Уикипедия
МиГ-29 е лек фронтови изтребител от четвърто поколение, който е в експлоатация от 1983 г.

България няма да изпраща войска и самолети в Украйна. Това каза премиерът Кирил Петков след извънредното заседание на Министерския съвет. Имаме малко на брой летящи самолети и не можем да даваме на никого. Броят им е абсолютно недостатъчен, за да пазят нашето небе и е абсурдно твърдението, че ще ги даваме в този момент , категоричен бе премиерът и вметна, че имаме дори проблеми и с резервните части.

 "Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна", натърти още Петков. На ниво военно-логистична подкрепа, ако се прави нещо, то ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращане от България за Украйна, а само ако се прави нещо общо с ЕС, добави той.

Едновременно с това българският министър-председател нарече Владимир Путин диктатор. "В момента войници на по 18 години се стрелят в студа и не знаят защо. Защото един диктатор в Москва е взел едни грешни решения. Тук изобщо не става въпрос за руския народ, аз имам много приятели в Русия, които в момента се чудят какво се случва. Тук става въпрос за един диктатор, който взе ужасяващи решения", изтъкна министър-председателят.

Въпросът към Петков за това дали ще пращаме самолети за Украйна дойде, след като часове по-рано Европейският съюз обеща да изпрати на Украйна изтребители и други оръжия, с което преодоля досегашните си задръжки срещу подпомагането на участници във военни конфликти. Съобщението направи снощи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел на пресконференция след среща на външните министри на ЕС. Той обясни, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал бойни самолети, каквито украинските пилоти могат да управляват. Това насочи вниманието към старите съветски МиГ-29, които още са годни за употреба в малко страни от ЕС.

Такива самолети има в България, Словакия и Полша, но също и в Германия, където Бундесверът продължава да съхранява екземпляри, останали от бившата ГДР. Предстои да се разбере кои държави са склонни да предоставят изтребителите си за бойни операции, като за Полша вече няма съмнение, защото тя предложи да бъде разпределителен арсенал за предаване на Украйна на всички оръжия и муниции, изпращани от държави в ЕС.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен определи като преломен момент решението за военна помощ от ЕС. За целта ще бъде използван т.нар. Европейски инструмент за мир, чрез който ще бъдат отпуснати 450 млн. евро. По-рано САЩ  обещаха на два транша помощ от 1 млрд. долара.

Други държави също заявиха национални инициативи за подпомагане на Украйна. Най-голямо впечатление направи завоят в политиката на Германия, която досега твърдо се придържаше към принципа да не изпраща смъртоносни оръжия в конфликтни зони. Тя бе иронизирана от Киев, че му предлага само 5000 каски като противодействие на руското нашествие. В събота вечерта Берлин обяви, че ще предостави 1000 противотанкови гранатомета и 500 зенитно-ракетни комплекса "Стингър". Освен това тя се съгласи оръжия, продадени или произведени по неин лиценз във Финландия и Нидерландия, да бъдат препратени в Украйна.

Неутралната Швеция изпраща 5000 гранатомета, 5000 каски и 5000 бронежилетки, с което също за пръв път от 1939 г. (Съветско-финландската война) предоставя оръжия на държава в конфликт. И Гърция изостави мекия си подход към Русия, след като десетина етнически гърци бяха убити от руснаци в южния украински град Мариупол. Тя обяви, че ще даде на Украйна автомати и реактивни пускови установки, с което предизвика гневни забележки от Русия. Румъния обеща муниции и военно оборудване. От Нидерландия ще дойдат 50 гранатомета и 400 реактивни гранати, от Португалия - бронежилетки, каски, термовизьори, автоматични карабини, гранати и други боеприпаси, от Дания - 1000 противотанкови гранати и автомати. Оръжия обещаха Чехия и Франция, но не се знае какви.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕС, Украйна, самолети, оръжия

Още по темата