Медия без
политическа реклама

Части от руски дрон бяха открити в Румъния

09 Септ. 2023
Руски "Ланцет"
Руски "Ланцет"

Фрагменти от дрон, подобен на използваните от руската армия, са били открити днес от членове от Военноморските сили на Румъния, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес.

Според съобщение на министерството военните, изпратени на проучвателна мисия в района на село Плауру, окръг Тулча, са изпълнявали дейности по претърсването на зоната след получаването на информация от местните власти за възможното наличие на елементи от дрон на около 2,5 километра югоизточно от село Плауру - точно срещу украинския Измаил.

"Сигурността в зоната е обезпечена от военните, а откритите елементи са иззети за анализ и техническа експертиза", посочва министерството.

"Откриването днес от румънските власти на територията на Румъния, в близост до границата с Украйна, на нови фрагменти от дрон, подобен на използваните от руската армия, показва факта, че е имало абсолютно неприемливо нарушаване на суверенното въздушно пространство на Румъния - страна членка на НАТО, с реални рискове за сигурността на румънските граждани в зоната", заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис 

Преди няколко дни руски дронове удариха украинските пристанища Измаил и Рени. Тогава румънският министър на отбраната Андле Тълвар съобщи, че отломки, които може да са от дрон, са били открити на територията на Румъния, в района на делтата на река Дунав.

Първоначално румънският президент Клаус Йоханис заяви, че "нито един дрон или друга част от някакво устройство" не е достигнала до Румъния, но след като бе критикуван от опозицията, че е излъгал, той декларира, че ако се докаже, че откритите части са от руски дрон, това би означавало сериозно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Румъния.

 

Румъния информира съюзниците ни от НАТО за откритите на румънска територия фрагменти от дрон. Започнахме спешна и професионална проверка".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

дрон, Румъния, Русия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?