Медия без
политическа реклама

Румъния алармира НАТО за паднал руски дрон на територията ѝ

Атлантическият пакт отрече да има доказателства, че Русия умишлено е атакувала Румъния

07 Септ. 2023Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС
Румъния има една от най-добрите ПВО в района

"Румъния информира съюзниците ни от НАТО за откритите на румънска територия фрагменти от дрон. Започнахме спешна и професионална проверка". Това обяви президентът на Румъния Клаус Йоханис след дълго и категорично отричане, че на румънска и в този смисъл натовска територия е паднал руски дрон или части от такъв.

Още в понеделник Украйна обяви, че части от руски дрон са паднали при руската атака срещу украинското пристанище Измаил на река Дунав. Румъния отрече. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обаче обяви, че Украйна притежава фотодоказателства, че руски дронове са достигнали територията на Румъния по време на атаката.

Безогледната военна "тактика" на Москва унищожава огромни количества храни, което ще обрече цели райони на планетата на глад. На прицел вече са и украински пристанища на река Дунав,  при това в непосредствена близост до държава, която е член на НАТО -  Румъния.

На пресконференция президентът Клаус Йоханис се опита да обясни защо румънските власти първоначално отрекоха информацията. "Цялата ни комуникация беше извършена добросъвестно и въз основа на доказателствата, които имахме. Не можем да правим изявления, които ангажират румънската държава въз основа на предположения. Трябва да разполагаме с доказателства. Министерството на отбраната първоначално ме информира, че няма такива части и това е съобщението, което беше публично оповестено на 5 септември. Междувременно ситуацията се промени, бяха намерени такива фрагменти и бе разпоредена бърза и професионална проверка. След резултатите от нея ще предприемем следващите стъпки", каза румънският държавен глава, цитиран от Digi24.ro.

В Полша назрява скандал заради рекатата X-55, която бе открита в края на април, близо до Бидгошч. След като през декември ПВО засича ракетата, я изгубва и прекратява търсенето. Армията започва наземно търсене, но заради климатичните условия, го прекратява.

"Ако се потвърди, че тези останки са от руски дрон, тази ситуация би била абсолютно неприемлива и би представлявала сериозно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Румъния", заяви още Йоханис. Той добави: "Както споменах преди, тези атаки срещу украинска гражданска инфраструктура, които са военни престъпления, се извършват на много малко разстояние от румънската граница. Ние обаче сме нащрек и в постоянна връзка със съюзниците ни от НАТО. Повтарям: в рамките на НАТО сме много добре защитени и Румъния се възползва от изключително силни гаранции за сигурност, най-силните в цялата ни история", каза държавният глава.

Той заяви, че съюзниците от НАТО са били информирани за промяната в ситуацията. "Нашият посланик в НАТО беше натоварен да информира генералния секретар и съюзниците от Алианса", обяви Йоханис,

Малко преди изявленията на президента министърът на отбраната Анджел Тилвар призна, че на румънска територия са открити части от дрон и в момента те се изследват, за да се провери дали дронът е руски. 

"Видяхме, че в един много кратък интервал от време имаше серия атаки, които Русия извърши срещу украински пристанищни съоръжения и складове, поради което смятам, че е важно да засилим бдителността. Ще имаме повече наблюдателни пунктове, повече патрули. Покрихме една много голяма зона, включително зоната, за която имаше дискусии в публичното пространство, и потвърждавам, че в тази зона бяха открити части, които може да са от дрон", посочи Тълвар пред "Антена 3", цитиран от БТА.

Русия удари с дронове украинското пристанище на река Дунав Измаил, което се превръща в ключова точка за износа на зърно от Украйна след провала на зърнената сделка и блокадата в Черно море.

Частите са били открити в района на населеното място Плауру в окръг Тулча, след като в последните дни Русия извърши няколко нападения срещу украинските пристанище Измаил и Рени, намиращи се близо до границата с Румъния.

Елементи, които може да са части от дрон, са открити в делтата на Дунав, а произходът им ще бъде разследван, съобщи говорителят на Министерството на отбраната Константин Спъну, цитиран от "Аджерпрес".

Той каза, че министърът на отбраната Анджел Тълвар, началникът на генералния щаб Даниел Петреску и началникът на щаба на Военновъздушните сили Виорел Пана са заминали за мястото. 

Според Спъну през изминалата нощ екипи на Министерството на отбраната са открили елементи, които може да са части от дрон, но предстои да се извърши разследване, за да се установи произхода им. Той подчерта, че засега не може да се направи причинно-следствена връзка между тези отломки и предходните атаки срещу украински цели на границата с Румъния.

НАТО не разполага с никакви доказателства Русия "умишлено" да е атакувала Румъния. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс". Той посочи, че се очакват резултатите от текущото разследване.

 

Още по темата