Медия без
политическа реклама

"Авантата свърши", каза Путин за западната помощ за Украйна

Той сравни войната си със западната съседка на Русия с гражданска война

14 Дек. 2023Обновена
EPA/BGNES
"Между Русия и Украйна се случва огромна трагедия, подобна на гражданска война", каза руският президент

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че мирът с Украйна е възможен само след като Москва постигне целите си в продължаващия близо 2 години конфликт. Днес той дава тв пресконференция на живо. Миналата година пропусна. Към него има зададени 1 милион въпроса. Руският президент демонстрира добро настроение, очевидно насърчен от спънките за новата западна помощ за Украйна. В САЩ републиканците блокират 61 млрд. долара, а в ЕС - унгарският премиер Виктор Орбан блокира 50 млрд. долара. 

Докато описваше според него големите икономически успехи на Русия (в момента там продават по 1 яйце, защото цената мина 1.50 евро), на екрана зад гърба му течаха въпроси: Кажете как можем да попаднем в тази Русия, дадохме газ на Европа, дадохме газ на Китай, а на Хакасия кога? 

"Мир ще има, когато постигнем целите си. Те не се променят. Ще ви припомня за какво говорихме - за денацификация и демилитаризация на Украйна и за нейния неутрален статут", каза Путин. През февруари 2022 г. той нахлу с войска в Украйна, защото поиска "денацификация" на прозападната си съседка. Той също така поиска "демилитаризация" на Украйна, която отблъскваше нападението на Русия.

"Що се отнася до демилитаризацията, те не искат да преговарят, така че ние сме принудени да предприемем други мерки, включително военни", заяви руският държавен глава.

Руският президент допълни, че страните са се договорили за това по време на преговорите в Истанбул, но впоследствие Украйна се е отрекла от споразуменията.

"Или се договаряме, или трябва да решим въпроса със сила", подчерта той. Говорейки за западната военна помощ за Украйна, Путин заяви, че "авантата приключва", но "ще има още".

Междувременно американският Сенат одобри бюджет за отбрана от 886 милиарда долара. Законопроектът съдържа разпоредби за отпускане на 300 милиона долара в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. Освен това се отбелязва и създаването на Службата на специалния генерален инспектор за помощ на Украйна.

Той отново нарече руснаците и украинците един народ, а Одеса - руски град. "Всички го знаят", подчерта той. Според него в момента между Русия и Украйна се случва "огромна трагедия, подобна на гражданска война". Руският президент заяви, че Украйна няма нищо общо с черноморското крайбрежие и Крим, които са били руски: "Но те си измислиха исторически глупости, а след разпадането на СССР се смирихме с това".

"Украинците ни принудиха да предприемем тези действия. САЩ го организираха, а Европа играе и пее заедно с тях. Как можем да изградим отношения с тях? Те взимат много решения в своя вреда. Много европейски фигури външно се държат като генерал Дьо Гол, но на практика се държат като маршал Петен. Почти всички се държат така, с изключение на Фицо, Орбан.", заяви Путин. 

Известният критик на Путин Бил Браудър написа в мрежата X, че Западът трябва да осъзнае, че няма друг път освен да помогне на Украйна. 

За войната в Газа той повтори, че трябва да има палестинска държава със столица Източен Ерусалим. "Вижте специалната военна операция и онова, което става в Газа. Почувствайте разликата. Нищо подобно няма в Украйна", заяви руският президент, пренебрегвайки хилядите цивилни убити и ранени.  
 

 

Още по темата