Quantcast

Медия без
политическа реклама

Весела Лечева се застъпи пред МОК за руските спортисти

Дано не допуснем някой да изпадне в нашето положение от 1984 г., призова бившият спортен министър

24 Ноем. 2023
БГНЕС
Весела Лечева (вляво) беше служебен министър на младежта и спорта в последните два кабинета, съставени от президента Румен Радев, и като такъв посрещна в София президента на МОК Томас Бах за честванията по случай 100-годишнината на БОК през май.

Изказване в посока допускане на руските и беларуските спортисти до участие в олимпийските игри в Париж 2024 направи бившият служебен министър на младежта и спорта Весела Лечева по време на първото си участие в заседание на комисията по "Обществени въпроси и корпоративни комуникации" на МОК. Петкратната световната шампионка по стрелба с пушка беше избрана за член на съвещателния орган в края на септември и се включи в работата му на проведената в четвъртък онлайн среща.

Воденото от президента на олимпийското движение Томас Бах заседание продължи над 4 часа и в него участваха повечето от общо 31 членове на комисията. Дискусията засегна няколко основни теми - за ролята и влиянието на МОК на фона на глобалните събития; за репутационните рискове в следващите години; и за внедряването на изкуствения интелект.

В своето изказване Лечева заяви, че приветства усилията на президента Бах "да следва политика на политически неутралитет и автономия на спорта", които са заложени в Олимпийската харта. И също така заяви, че определя като един от най-сериозните репутационни рискове пред организацията възможността "да бъде въвлечена като инструмент в политическите и военни конфликти".

България има отново свой член в комисия на МОК след пауза от близо три десетилетия. Петкратната световна шампионка в стрелбата с пушка Весела Лечева бе избрана в комисията "Обществени въпроси и корпоративни комуникации".

"Смисълът на олимпийското движение е да обединява, а не да разделя. Тези наши изконни ценности трябва да бъдат в основата на нашата позиция, която да отстояваме въпреки политическия натиск. Ние не можем да страним от политическите процеси, но не бива да участваме в тях. Задачата ни е да мислим основно за спортистите и да правим възможното, за да могат те да се изявят на най-големия спортен форум в света. Казвам го много убедено, защото лично съм го преживяла", каза двукратната сребърна медалистка от игрите в Сеул `88 и Барселона `92.

И разказа спомените си от бойкота на Източния блок на олимпиадата в Лос Анджелис `84 като отговор на бойкота на САЩ на игрите в Москва `80:

"В периода 1983-1984 бях в много добра форма и имах всички шансове да спечеля титла от Лос Анджелис. По политически причини, комунистическите лидери на държавите от тогавашния Източен блок, решиха да бойкотират игрите. Това ме лиши от моята олимпийска мечта. Бях гневна, защото четири години от моя труд бяха зачеркнати. След това бяха необходими много усилия, за да се върна отново мотивирана на стрелбището и да спечеля медали от следващите олимпийски игри в Сеул и Барселона. Но никога няма да забравя как аз и останалите спортисти се чувствахме през 1984 г. Призивът ми е - дано никога с наше решение не допуснем спортист да бъде в същото положение, както бяхме всички тогава."

България и Унгария са единствените две страни от Европейския съюз, чиито спортни министри не са подписали откритото писмо до МОК, призоваващо олимпийското движение да изясни какво означава "неутрален статут" за евентуалното присъствие на руски и беларуски спортисти на

Освен това Лечева предложи МОК да разработи нова глобална инициатива, наречена "Олимпийци без граници". Идеята на българския член на комисията е в тази програма медалисти от различни страни да участват активно в благотворителни дейности, да са ролеви модели в зони на конфликти и бедствия.

"Тези хора, които са модел за подражание по цял свят, могат да дадат необходимата вяра и надежда, а също така да фокусират вниманието върху проблеми, които влизат в новините, но не и в сърцата и мислите на хората", смята Лечева.

Ключови думи:

МОК, Весела Лечева

Още по темата