Медия без
политическа реклама

Само България и Унгария не са подписали писмото до МОК за руските спортисти

Ще подкрепим общоевропейската позиция, увериха от ММС

21 Февр. 2023
Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева.
БГНЕС
Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева.

България и Унгария са единствените две страни от Европейския съюз, чиито спортни министри не са подписали откритото писмо до МОК, призоваващо олимпийското движение да изясни какво означава "неутрален статут" за евентуалното присъствие на руски и беларуски спортисти на летните игри в Париж 2024. Списъкът с представителите на държавите, одобрили текста до централата в Лозана, беше публикуван днес на сайта на британското правителство.

Именно министърът на културата, медиите и спорта на Обединеното кралство Луси Фрейзър беше инициатор на виртуална среща между колегите ѝ от от над 30 държави в Европа, Северна Америка, Азия и Океания. Тя се проведе на 10 февруари и в нея чрез видео връзка се включи и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той призова участниците за солидарност срещу намерението на МОК да позволи на състезатели от Русия и Беларус да участват на олимпиадата под неутрален флаг.

Под писмото до президента на олимпийското движение Томас Бах своите подписи са сложили ресорните министри на всички 35 присъствали на срещата: тези на 25 от 27-те членки на ЕС, както и на Австралия, Великобритания, Исландия, Канада, Корея, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Норвегия, САЩ и Япония.

"Сега" научи, че служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева е имала покана да се включи в онлайн срещата, но е била възпрепятствана да го направи. От ММС добавиха, че официалният текст на писмото до МОК не е изпращан за подпис в София, но страната ни не е против него.

"България ще подкрепи общоевропейската позиция по отношение на руските и беларуските спортисти за евентуалното им участие на XXXIII летни олимпийски игри в Париж 2024", заявиха от спортното министерство.

 

Още по темата:

Правителствата на над 30 държави поискаха с отворено писмо МОК да изясни своето определение за "неутралност", с което иска да върне руските и беларуски спортисти в международните състезания и съответно да ги допусне на олимпийските игри в Париж 2024.
Европейският съюз осъди в своя резолюция опита на международния олимпийски комитет да проучи начини за допускане до участие на олимпийските и параолимпийските игри в Париж 2024 на руски и беларуски спортисти.
Евентуално руско присъствие на олимпийските игри в Париж 2024 би било "манифестация на насилието".
Кметът на Париж Ан Идалго се обяви категорично против участието под каквато и да е форма на руски и беларуски спортисти на олимпийските игри във френската столица следващото лято.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МОК, ММС, Весела Лечева

Още по темата