Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски: Руско присъствие в Париж 2024 би било манифестация на насилието

Ако убиването и ракетните удари бяха олимпийски спортове, знаете чий национален отбор щеше да окупира първото място, заяви украинският президент

11 Февр. 2023
Президентска служба на Украйна
През миналата година президентът на МОК Томас Бах (вдясно) посети Киев и увери държавния глава Володимир Зеленски, че олимпийското движение подкрепя Украйна. В последните седмици обаче отношенията помежду им рязко охладняха.

Евентуално руско присъствие на олимпийските игри в Париж 2024 би било "манифестация на насилието". Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който по-рано призова за бойкот на XXXIII лятна олимпиада, ако до участие в нея бъдат допуснати спортисти от Русия и Беларус, дори и под неутрален флаг.

Президентът на МОК Томас Бах отхвърли обвиненията от Киев, че олимпийското движение толерира войната, като ги нарече "клеветнически". Също така от централата в Лозана (Швейцария) описаха намеренията на украинската държава да бойкотира игрите във френската столица като "нарушение на принципите, които отстояваме".

По време на виртуална среща между спортните министри на 30 държави, организирана в петък в Лондон от новия британски министър на културата, медиите и спорта Луси Фрейзър, украинският държавен глава направи видео обръщение. В него той заяви:

"Самото присъствие на представители на терористична държава е манифестация на насилието и беззаконието. И не може да бъде прикрито с някакъв мним неутралитет или бяло знаме. Ако убиването и ракетните удари бяха олимпийски спортове, знаете чий национален отбор щеше да окупира първото място."

Зеленски добави, че малцина руски спортисти са се обявили открито срещу войната:

"Подобно осъждане почти липсва. Има само няколко изолирани гласа, които бързо отшумяват. Ако руските спортисти получат разрешение да участват по какъвто и да е начин в олимпийските игри, е само въпрос на време терористичната държава да ги принуди да сеят военна пропаганда. В момента Русия е страна, която цапа всичко с кръв - дори бялото знаме."

По думите на президента поне 228 украински спортисти и треньори са загинали от началото на руската инвазия преди почти една година.

След срещата в Лондон британската спортна министърка коментира, че Русия и Беларус не бива да бъдат допускани до игрите в Париж следващото лято под никаква форма.

"Има опасност светът да поиска да продължи напред и да се върне към обичайното си ежедневие - заяви Луси Фрейзър. - Само че ситуацията в Украйна не се е променила, откакто МОК първоначално взе решение миналия февруари да забрани на руските и беларуските спортисти да участват в международни състезания. Докато Путин продължава своята война, Русия и Беларус не бива да бъдат допускани до световната спортна сцена."

От Полша пък дойде предложение в традиционния Отбор на бежанците, който ще участва в Париж 2024, да бъдат включени спортисти от Русия и Беларус, които открито са се противопоставили на политиката на Кремъл. Полският спортен министър Камил Бортничук нарече това "единствената възможност" руснаци и беларуси да се състезават във френската столица.

Кметът на Париж Ан Идалго се обяви категорично против участието под каквато и да е форма на руски и беларуски спортисти на олимпийските игри във френската столица следващото лято.

Още по темата