Медия без
политическа реклама

ЕС осъди опитите на МОК да допусне руски спортисти в Париж 2024

Резолюцията на Европейския парламент е приета с огромно мнозинство

19 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз осъди в своя резолюция опита на международния олимпийски комитет да проучи начини за допускане до участие на олимпийските и параолимпийските игри в Париж 2024 на руски и беларуски спортисти.

Резолюцията на Европейския парламент е приета с 444 гласа „за“, 26 „против“ и 37 „въздържал се“. Тя е по повод предстоящата годишнина от войната (24 февруари), която започна с нахлуването на Русия в Украйна. 

В нейната точка 23 се посочва, че разрешение за участие на руски и беларуски състезатели, независимо дали като неутрални или не, "противоречи на многостранната изолация на тези страни и ще бъде използвано и от двата режима [в Русия и Беларус] за пропагандни цели". Резолюцията призовава 27-те държави-членки да окажат натиск върху МОК да отмени решението си, което Европарламентът определя като „срам за света на спорта."

От януари насам МОК твърди, че би било дискриминационно да се изключат Русия и Беларус, макар именно той веднага след началото на войната да издаде препоръка към международните спортни федерации да забранят всякакво участие по състезания на спортисти от тези страни, както и да свалят от ръководните им позиции всички свои руски и беларуски чиновници.

Настоящата позиция на президента на МОК Томас Бах бе критикувана ожесточено от Украйна - както от президента Зеленски, така и от външния министър Кулеба и от националния олимпийски комитет на страната. Бах обаче нарече критиките "клеветнически" и добави, че "правителствата не трябва да решават кои спортисти могат и кои не могат да се състезават".

Украйна обмисля бойкот на Париж 2024 и опитва да мобилизира подкрепа от други страни. Към момента склонни да я подкрепят са Полша, Естония, Литва, Латвия, Дания и Норвегия. Миналата седмица бе организирана виртуална среща на спортни министри от 30 държави, на която бе обсъден варианта за бойкот на олимпийските и параолимпийски игри. 

Окончателно решение не бе взето, но се появи предложение от страна на полския спортен министър Камил Бортничук в традиционния Отбор на бежанците да бъдат включени спортисти от Русия и Беларус, но само такива, които открито са се противопоставили на политиката на Кремъл. 

 

Още по темата:

Международният олимпийски комитет (МОК) отхвърли яростната критика, отправена от Украйна заради мнението на изпълкома, че има потенциална възможност руски и беларуски спортисти да участват на летните игри в Париж 2024 като неутрални състезатели.
Кметът на Париж Ан Идалго се обяви категорично против участието под каквато и да е форма на руски и беларуски спортисти на олимпийските игри във френската столица следващото лято.
Евентуално руско присъствие на олимпийските игри в Париж 2024 би било "манифестация на насилието".

 

Ключови думи:

Париж 2024, МОК, Томас Бах

Още по темата