Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОК нарече критиката от Украйна "клеветническа"

Ден по-рано съветникът на президента Зеленски заяви, че олимпийското движение "насърчава геноцид"

31 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Мнението на изпълнителния комитет на МОК, че спортистите не бива да бъдат делени по паспортите си, предизвика вълна от гневна критика.

Международният олимпийски комитет (МОК) отхвърли яростната критика, отправена от Украйна заради мнението на изпълкома, че има потенциална възможност руски и беларуски спортисти да участват на летните игри в Париж 2024 като неутрални състезатели. Най-краен в реакцията си беше съветникът на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, който в понеделник избухна с особено гневна публикация в "Туитър".

"МОК е промоутър на войната, убийствата и унищожението. МОК наблюдава с удоволствие как Русия разрушава Украйна и после предлага на Русия платформа да насърчава геноцида и да окуражава по-нататъшното изтребление. Очевидно руските пари, които купуват олимпийското лицемерие, не миришат на украинска кръв. Нали, г-н Бах?", написа той в социалната мрежа.

В свое изявление от олимпийската централа в Лозана (Швейцария) осъдиха остро подобен тип изказвания.

"МОК отхвърля по най-категоричния възможен начин това и всички други клеветнически послания. Те не могат да служат като основа за какъвто и да е конструктивен дебат", се казва в позицията на олимпийското движение.

Горещата дискусия се разгоря в края на миналата седмица, след като Зеленски отправи апел към своя френски колега Еманюел Макрон да гарантира, че руски и беларуски спортисти няма да участват на олимпийските игри в Париж 2024. В индиректен отговор от МОК заявиха:

"Нито един спортист не трябва да бъде възпрепятстван да участва в състезания само заради своя паспорт. Що се отнася до спортистите с руски или беларуски паспорти, огромното мнозинство от участниците в изпълнителния комитет на МОК се обединиха около следното: трябва да се уважават правата на всички спортисти, без дискриминация и в съответствие с Олимпийската харта. Правителствата не трябва да решават кои спортисти могат и кои не могат да се състезават."

Също така от Лозана подчертаха, че евентуално "спортистите ще се състезават с неутрален статут и по никакъв начин няма да представляват своята държава или друга организация в своята страна".

Въпреки това олимпийската централа, управлявана от германеца Томас Бах, беше подложена на масова критика - не само от Украйна, но и от Полша, Естония, Литва, Латвия и Норвегия. Естонската премиерка Кая Калас заяви, че позицията на МОК е "политически и морално грешна", добавяйки, че "е време за засилване на изолацията, а не за отстъпки пред Русия".

Заговори се дори за възможен бойкот на тези държави на олимпиадата в Париж 2024, ако до нея бъдат допуснати руски и беларуски спортисти.

Европейската футболна асоциация УЕФА отне домакинството на Русия на мача за Суперкупата на Европа през 2023 г. Двубоят между победителите в Шампионската лига и Лига Европа през настоящия сезон трябваше да се проведе на ст. Ак Барс Арена" в Казан на 16 август.
Трибуналът на руската антидопингова агенция РУСАДА постанови, че фигуристката Камила Валиева е извършила нарушение на антидопинговите правила, но "липсва вина или небрежност" от нейна страна.

Още по темата