Медия без
политическа реклама

Русия отказа да накаже допингирана олимпийска шампионка

Така случаят с Камила Валиева отива в CAS, а церемонията по награждаване от Пекин 2022 се отлага за неопределено време

14 Яну. 2023
Въпреки че официално няма медал, Камила Валиева бе сред наградените от Путин медалисти от Пекин 2022 на специална церемония в Кремъл, проведена на 26 април 2022 г.
ЕПА/БГНЕС
Въпреки че официално няма медал, Камила Валиева бе сред наградените от Путин медалисти от Пекин 2022 на специална церемония в Кремъл, проведена на 26 април 2022 г.

Трибуналът на руската антидопингова агенция РУСАДА постанови, че фигуристката Камила Валиева е извършила нарушение на антидопинговите правила, но "липсва вина или небрежност" от нейна страна. Единственото последствие е, че е анулиран нейният резултат към деня на взимане на пробата - 25 декември 2021 г., когато тя стана шампионка на Русия и си спечели място на олимпийските игри в Пекин 2022. Тогава Валиева бе на 15 години, т.е. "непълнолетна", според Световния антидопингов кодекс.

С това решение на РУСАДА би трябвало Русия да остане олимпийски шампион в отборното състезание по фигурно пързаляне от Пекин 2022. Но световната антидопингова агенция WADA излезе с изявление, че ще обжалва пред Спортния арбитражен съд (CAS), който е последна инстанция:

"WADA поиска копие от пълното мотивирано решение, което ще прегледа заедно с досието по делото, за да определи дали решението е в съответствие с условията на Световния антидопингов кодекс. Въпреки това, въз основа на елементите на случая, с които WADA вече е запозната, агенцията е загрижена от констатацията за „липса на вина или небрежност“ и няма да се поколебае да упражни правото си на обжалване пред Спортния арбитражен съд."

 

СЛУЧАЯТ С ВАЛИЕВА

Това бе големият скандал на игрите в Пекин 2022 миналия февруари. Когато Валиева и останалите от руския тим спечелиха отборната титла във фигурното пързаляне, се разбра, че на руското първенство тийнейджърката е дала положителна проба за триметазидин, установена от акредитирана към WADA лаборатория в Стокхолм (РУСАДА и до днес е с отнета акредитация заради множество нарушения). 

Установената употреба на забранен препарат означава, че рускинята не е имала право да участва на олимпийските игри, но тя бе в включена в състава и му помогна да стане отборен шампион, пред фигуристите на САЩ и Япония.

В резултат на разкритията МОК отмени церемонията по връчване на медалите и тя няма да се състои, докато случаят не бъде решен окончателно. Заради позитивния тест Валиева беше и отстранена от състезанията на XXIV зимни игри. Руският олимпийски комитет обаче веднага подаде жалба и санкцията беше временно спряна.

Така Валиева получи право да участва и в индивидуалното състезание при жените, но там, заради напрежението, падна няколко пъти и не успя да вземе очакваното от нея второ злато, като остана на 4-то място.

WADA вече публично поиска 4-годишно наказание за руската фигуристка, но по правилник трябваше да се изчака становището на трибунала на РУСАДА.

Оправдателното решение вече бе приветствано от председателя на комисията по спорт към руската Дума Дмитрий Свишчов, който е и президент на местната федерация по кърлинг: "Приветствам. Сигурен съм, че зад подобно решение стои сериозно подкрепено мотивационно решение".

До произнасянето на CAS обаче така и няма да има крайно класиране в отборното състезание по фигурно пързаляне от Пекин 2022.

 

Хронология на събитията:

Русия може да остане без олимпийската титла в отборното състезание на фигурното пързаляне. Решението за това ще се вземе на 14 февруари от състав на Спортния арбитражен съд, който се намира в Пекин за бързо решаване на възникнали правни казуси.
Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева може да продължи участието си на олимпийските игри в Пекин `22 въпреки положителния резултат от направен ѝ през декември тест за допинг.
МОК вече обсъжда възможността за въвеждане на долна възрастова граница за участие на олимпийски игри. Причината е случилото се с 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева по време на XXIV зимни игри в Пекин `22.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата