Медия без
политическа реклама

Руската фигуристка остава на олимпиадата въпреки допинг пробата

Няма да има церемония по награждаване в Пекин `22, ако Валиева влезе в Топ 3, обяви МОК

14 Февр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Камила Валиева проведе днес своята официална тренировка на леда в Пекин, след като CAS ѝ позволи да продължи участието си на XXIV зимни олимпийски игри.

Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева може да продължи участието си на олимпийските игри в Пекин `22 въпреки положителния резултат от направен ѝ през декември тест за допинг. Това реши тричленен състав на Спортния арбитражен съд (CAS), който заседава на място в китайската столица.

На 11 февруари беше официално обявено, че в пробата на 15-годишната Валиева от края на миналата година е открито забраненото вещество триметазидин. Изследването е направено на 25 декември по време на националния шампионат на Русия.

Заради позитивния тест тийнейджърката беше отстранена временно от състезанията на XXIV зимни игри още на 8 февруари. Тя обаче веднага подаде жалба срещу наложеното ѝ от руската антидопингова агенция (РУСАДА) наказание и санкцията беше временно спряна.

Заради възстановяването на правата на фигуристката пък МОК, световната антидопингова агенция (WADA) и международният кънки съюз (ISU) подадоха жалба в CAS, която тази нощ беше разгледана и отхвърлена от арбитражния панел в Пекин. След 6-часово онлайн изслушване на засегнатите страни съдиите мотивираха решението си със следните аргументи:

- състезателят е "защитена личност" по смисъла на световния антидопингов кодекс;

- съдийският панел прецени, че недопускането на състезателя до по-нататъшно участие на олимпийските игри би му нанесло непоправима вреда при дадените обстоятелства;

- съдийският панел подчертава, че е имало сериозен проблем с ненавременното уведомление за резултата от антидопинговия тест на състезателя, направен през декември 2021 г., което го е възпрепятствало да установи определени законови изисквания в своя полза, като подобно ненавременно оповестяване в хода на олимпийските игри в Пекин `22 не е по негова вина.

Въпреки решението на CAS от МОК съобщиха, че все още няма "окончателно решение" как ще бъдат разпределени медалите в отборното състезание по фигурно пързаляне и то ще бъде взето "на по-късен етап". Титлата в дисциплината по безапелационен начин спечели тимът на Руския олимпийски комитет с изключителната заслуга именно на Камила Валиева.

Русия може да остане без олимпийската титла в отборното състезание на фигурното пързаляне. Решението за това ще се вземе на 14 февруари от състав на Спортния арбитражен съд, който се намира в Пекин за бързо решаване на възникнали правни казуси.

Заради случая с положителната ѝ допинг проба церемонията по награждаването на медалистите в отборното състезание от 7 февруари беше отложена за неопределено време и все още не се е провела. Втори завърши отборът на САЩ, а трети - Япония. По-нататък в класирането следват Канада и Китай.

Валиева, която е европейска шампионка и световна рекордьорка по сбор точки в кратката програма, е абсолютна фаворитка за златото в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на олимпиадата, което започва утре. В него ще участва и нашата националка Александра Фейгин.

 

КОНТРАРЕАКЦИЯ ОТ МОК

Часове след оповестяването на решението на CAS от Международния олимпийски комитет обявиха, че церемонии по награждаване с участието на Камила Валиева по време на олимпийските игри в Пекин `22 няма да има. Това се отнася както за отборното състезание, така и за индивидуалната надпревара при жените, ако рускинята се класира в Топ 3.

"В интерес на справедливостта към всички засегнати спортисти и национални олимпийски комитети, няма да бъде уместно да се провежда церемония за връчване на медали за отборното състезание по време на олимпиадата, тъй като тя ще включва състезателка, която от една страна има положителна проба за допинг, но от друга все още няма установено нарушение на антидопинговите правила. Ако г-ца Валиева се класира в първата тройка на индивидуалната надпревара при жените, за това състезание също няма да се проведе церемония по награждаване по време на игрите в Пекин", се казва в официалното изявление на МОК.

В допълнение от комитета призова международния кънки съюз да направи превантивни промени в регламента заради казуса с Валиева.

"С цел гарантиране на справедливост МОК се обръща с молба към ISU да допусне 25-а състезателка до участие във волната програма на 17 февруари, в случай че г-ца Валиева се класира в Топ 24 на кратката програма на 15 февраури. А МОК поема ангажимент след консултации със съответните спортисти и национални олимпийски комитети да организира подобаващи церемонии по награждаване веднага щом случаят с г-ца Валиева бъде финално разрешен."

 

ПОЗИЦИЯТА НА WADA

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) не е отбелязала декемврийската допинг проба на Камила Валиева като приоритетна за предаване в Стокхолмската лаборатория, съобщиха от световната антидопингова агенция (WADA).

"Според информацията, получена от WADA, пробата не е била отбелязана като приоритетна от РУСАДА, когато е била прехвърлена в лабораторията в Стокхолм. Това означава, че лабораторията не е била наясно с необходимостта от ускорена проверка на пробата", се казва в изявление на WADA.

"Обжалването на WADA се основава на факта, че решението на дисциплинарната комисия на РУСАДА да отмени временното отстраняване на Валиева не е в съответствие с разпоредбите на Световния антидопингов кодекс. Затова WADA е разочарована от решението на състава на CAS. Очевидно съдът е решил да не прилага разпоредбите на кодекса, който не допуска конкретни изключения от задължителното временно отстраняване на "защитени лица", включително непълнолетни", се казва още в съобщението.

От WADA също така заявиха, че ще назначат независима комисия, която да анализира случая на Камила Валиева. Подобни разследвания обикновено отнемат повече от година.

 

ЗАДОВОЛСТВО В КРЕМЪЛ

Съвсем естествено в Москва изразиха задоволство, че руската фигуристка Камила Валиева ще може да продължи участието си на олимпиадата в Пекин. Темата коментира говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков.

"Ние, както всички останали, се радваме, че Камила все пак ще може да продължи участието си в индивидуалното състезание. Цялата страна иска Валиева да спечели злато на олимпиадата. Това е мечтата на всеки спортист и всеки спортист отива там към тази мечта. Що се отнася до нашия златен медал в отборното фигурно пързаляне, надяваме се, че скоро ще бъде връчен. Това изисква активна работа от страна на нашите спортни власти. Тази работа продължава и няма да спре", заяви говорителят на Кремъл.

Министърът на спорта на Руската федерация Олег Матицин пък добави:

"Спортният арбитражен съд взе единственото вярно и справедливо решение, позволявайки на Камила Валиева да се състезава на олимпийските игри в Пекин."

Още по темата