Медия без
политическа реклама

Казусът "Камила Валиева" скара МОК и Русия

В Лозана обмислят долна възрастова граница за участие на олимпиада заради случилото се с 15-годишната фигуристка

22 Февр. 2022
Президентът на МОК Томас Бах намира отношението на Етери Тутберидзе (вляво) към Камила Валиева за "хладно", което ядоса руския вицепремиер Дмитрий Чернишенко.
ЕПА/БГНЕС
Президентът на МОК Томас Бах намира отношението на Етери Тутберидзе (вляво) към Камила Валиева за "хладно", което ядоса руския вицепремиер Дмитрий Чернишенко.

МОК вече обсъжда възможността за въвеждане на долна възрастова граница за участие на олимпийски игри. Причината е случилото се с 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева по време на XXIV зимни игри в Пекин `22.

Разкритието направи президентът на МОК Томас Бах, който изрази публично разочарованието си от "хладното", по думите му, отношение на треньорите към тийнейджърката след изпъстреното с множество грешки нейно изпълнение във волната програма, оставило я без медал при жените. Този коментар пък предизвика гнева на руската държава и лично вицепремиерът Дмитрий Чернишенко се изказа остро срещу германеца.

"Има проблеми, на които трябва да се обърне внимание. Такъв е казусът с участието на непълнолетни в състезания за възрастни - заяви Бах. - В изпълнителния борд на МОК вече започнахме да мислим върху това, но е необходимо внимателно проучване и консултация на два фронта. Единият е със световната антидопингова агенция WADA, за да видим дали е необходимо адаптиране на правилата. Другият са международните спортни федерации, за да преценим дали въвеждането на минимална възраст за участие е подходяща мярка. Ние ще инициираме подобна дискусия и ще им дадем храна за размисъл."

Камила Валиева не издържа на чудовищното психологическо напрежение, под което беше поставена, и не успя да докаже, че е най-добрата индивидуална състезателка във фигурното пързаляне в момента.

Валиева попадна във фокуса на вниманието, след като беше съобщено, че нейна допинг проба от декември е дала положителен резултат за забраненото вещество триметазидин. След поредица обрати правата ѝ първоначално бяха замразени, но скоро след това - отново възстановени. Накрая тричленен състав на Спортния арбитражен съд (CAS) потвърди, че девойката има право да продължи участието си в Пекин, докато тече разследване по казуса ѝ, изтъквайки колко стресиращо за нея би било тя да бъде извадена по средата от олимпиадата.

"Би било опасно да давам личното си мнение, но според мен антидопинговите правила са създадени, за да осигуряват справедливо състезание - коментира тази тема Бах. - От това заключавам, че в едно справедливо състезание правилата трябва да се прилагат еднакво към всички участници. По тази причина трябва да видим как това може да бъде постигнато, като същевременно се съобразяваме и със специалните обстоятелства при непълнолетни спортисти. Това е бъдеща задача пред изпълнителния борд на МОК."

От международния кънки съюз (ISU) вече обявиха, че обмислят вдигане на възрастовата граница за участие при мъжете и жените от 15 на 17 г. Съобщено беше, че Съветът на ISU е внесъл предложението след получени от медицинската комисия данни. Предлага се увеличаването на възрастта да става постепенно, "за да се защити физическото и психическото здраве на спортистите и същевременно да се гарантира, че настоящи елитни състезатели няма да са принудени да се връщат обратно при юношите".

Финалът на олимпийския турнир по фигурно пързаляне при жените в Пекин `22 ще създаде прецедент.

От друга страна обаче, през последните години МОК всячески се стреми да направи олимпийските игри "по-младежки и полово балансирани". Кулминацията на тези усилия беше включването на скейтборда в програмата на XXXII летни игри в Токио 2020, където средната възраст в дисциплината беше малко над 14 г. Шампионка в уличната надпревара стана 13-годишната японка Момиджи Нишия.

Говорителят на МОК Марк Адамс отдавна призна, че присъствието на невръстни състезатели създава предизвикателства, но подчерта, че тази възможност трябва да бъде предоставяна, "ако можем".

"Всички ще запомнят игрите в Токио с някои невероятни представления, включително и в скейтборда - заяви той. - Има баланс, има и предизвикателство и това е благосъстоянието на спортистите. Всеки трябва да свърши повече в тези случаи. Мисля, че единственото разочароващо би било, ако не дадем възможност на тези спортисти да преследват своите мечти."

Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева може да продължи участието си на олимпийските игри в Пекин `22 въпреки положителния резултат от направен ѝ през декември тест за допинг.

Злощастната развръзка в участието на Камила Валиева в Пекин обаче повдигна въпроса кой сценарий всъщност щеше да е по-лош за нея: да беше извадена от олимпиадата или това, което всъщност ѝ се случи - психически срив и провал във финала?

Томас Бах наля и допълнително масло в огъня, заявявайки, че е "много разтревожен" от поведението на най-близкото обкръжение на руската фигуристка в минутите след нейното изпълнение във волната програма. По думите на германеца нейната треньорка Етери Тутберидзе я е посрещнала с "огромна хладнина" и "вместо да се опита да ѝ помогне, се усещаше смразяваща атмосфера".

 

РЕАКЦИЯ ОТ РУСИЯ

Изказването на президента на МОК естествено предизвика ответна реакция от руска страна. Вицепремиерът Дмитрий Чернишенко директно квалифицира констатациите на Бах като измислици.

"Дълбоко разочаровани сме да чуем как президентът на олимпийското движение съчинява свой собствен въображаем разказ относно чувствата на нашите спортисти и после го представя публично като гласа на МОК. Това е откровено неуместно и погрешно - заяви Чернишенко, който беше председател на организационния комитет на зимните игри в Сочи `14. - Всеки вижда олимпийските игри като върха на професионалния спорт и всеки един спортист носи надеждите и мечтите на цялата си нация. Това напрежение е познато и то е същото, което ги води напред заедно с бойния дух. Независимо дали печелят или губят, ние знаем, че нашите спортисти са на световно ниво. И те го знаят също."

Своя лаконична позиция по темата представи и самата Етери Тутберидзе, събирайки мислите си в публикация в Инстаграм. Треньорката, която е личен наставник и на другите две руски състезателки - олимпийската шампионка Анна Шчербакова и сребърната медалистка Александра Трусова, поздрави всяка от своите възпитанички поотделно. Конкретно за 15-годишното дете чудо тя написа:

"Камила Валиева - олимпийска шампионка в отборното състезание, нашата звездичка. Много крехка и същевременно много силна спортистка. Изпитанието, пред което се изправи Камила, трябва да бъде преминато от всички заедно в нашия отбор.

Колко показателни са такива ситуации - тези, които до вчера се усмихваха, днес напускат трибуните, игнорират демонстративно и нападат като чакали, предлагайки разнообразни методи за инквизиция. Още по-добре, че съдбата ни отдалечава от тези хора, сякаш разобличава истината."

Русия може да остане без олимпийската титла в отборното състезание на фигурното пързаляне. Решението за това ще се вземе на 14 февруари от състав на Спортния арбитражен съд, който се намира в Пекин за бързо решаване на възникнали правни казуси.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата