Quantcast

Медия без
политическа реклама

Валиева се срина от олимпийския връх още преди МОК да опита да я свали

24-то място на Александра Фейгин сложи точка на българското участие в Пекин `22

17 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Камила Валиева е седнала на леда след поредното падане във волната програма, след която се сбогува не само с мечтата за олимпийско злато, но и въобще за медал.

Камила Валиева не издържа на чудовищното психологическо напрежение, под което беше поставена, и не успя да докаже, че е най-добрата индивидуална състезателка във фигурното пързаляне в момента. В очаквания с огромен интерес именно заради нейното присъствие финал на олимпийската надпревара при жените на игрите в Пекин `22 детето чудо от Русия просто рухна - и преносно, и буквално.

15-годишната Камила, която беше лидер след кратката програма във вторник, излезе последна на леда, за да изпълни волната си програма по музика от "Болеро" на Морис Равел. Тийнейджърката, заподозряна в употреба на допинг, но все пак допусната да довърши участието си на XXIV зимни игри, беше видимо стресирана и това ѝ коства дори мястото на почетната стълбичка.

Валиева изпълни съчетанието си безкрайно разконцентрирано, допусна множество нетипични грешки и загуби равновесие след почти всяко свое приземяване, като падна или се подпря на леда общо четири пъти. Естествено това ѝ коства огромна редукция на оценката и в крайна сметка със сбор от 224,09 т. тя остана едва четвърта в крайното класиране.

Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева може да продължи участието си на олимпийските игри в Пекин `22 въпреки положителния резултат от направен ѝ през декември тест за допинг.

Олимпийският връх, към който тя се беше устремила, се оказа окупиран от други две нейни сънароднички. Златния медал извоюва световната шампионка Анна Шчербакова с фантастичните 255,95 т., а втора се нареди Александра Трусова с 251,73 т. За бронзовия медал се пребори японката Каори Сакамото с 233,13 т.

Така на МОК не се наложи да отменя церемонията по награждаване, каквото намерение беше анонсирано, ако Валиева беше влязла в призовата тройка. Олимпийската централа вече отложи за неопределено време връчването на медалите в отборната надпревара, спечелена от Руския олимпийски комитет с огромен принос именно от най-одумваната фигуристка.

Предварително беше съобщено, че всички церемонии, в които Камила Валиева евентуално трябва да участва, ще се проведат едва когато казусът с положителната ѝ допинг проба от декември бъде окончателно разрешен. Затова и до участие във волната програма беше допусната допълнителна, 25-а участничка - така че ако някой ден младата рускиня бъде дисквалифицирана, в крайното подреждане все пак да останат традиционните 24 олимпийки.

Финалът на олимпийския турнир по фигурно пързаляне при жените в Пекин `22 ще създаде прецедент.

 

БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА

Сред участничките в историческия финал беше и шампионката на България Александра Фейгин. Тя зае предпоследното 24-то място в крайното класиране с обща оценка от 159,31 т.

Родената в Йерусалим и тренираща в София състезателка представи своята композиция върху музика от балета на Игор Стравински "Жар птица" в първата група. Въпреки че падна при едно от приземяванията, като цяло Саша игра чисто и уверено и получи най-високата оценка за волната си програма този сезон - 100,15 т.

"Доволна съм. След тежко възстановяване успях да бъда във форма, за да не излагам себе си и цяла България. Исках да направя максимума, но за съжаление допуснах грешка. Ще запомня тези игри с неописуема емоция. Вече съм си изиграла програмите, а все още не мога да повярвам, че съм на олимпийския лед. Само хубави, прекрасни емоции ще имам и се надявам след четири години пак да представям България", сподели Фейгин.

Тя стана едва третата българска фигуристка, участвала във финала на олимпийския турнир при жените. В историята само четири други наши състезателки изобщо са били част от индивидуалната надпревара на олимпиада - Петя Гавазова (Калгари `88), Виктория Димитрова (Албервил `92), Цветелина Абрашева (Лилехамер `94) и София Пенкова (Нагано `98), като само две от тях са се класирали за волната програма.

Рекордното за страната ни представяне при дамите е на покойната Димитрова - 17-о място, а Абрашева завършва 24-та.

С изпълнението на Александра Фейгин приключи и българското участие на XXIV зимни игри в Пекин `22. Делегацията ни в китайската столица включваше общо 15 спортисти, като най-силно от тях се представи скиорът Алберт Попов, заел 9-о място в слалома от алпийските дисциплини. В Топ 20 място намериха още само двама наши национали - сноубордистът Радослав Янков се класира 15-и в паралелния гигантски слалом, а биатлонистката Милена Тодорова завърши 17-а в спринта на 7,5 км.

Още по темата