Quantcast
Валиева се срина от олимпийския връх още преди МОК да опита да я свали | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Валиева се срина от олимпийския връх още преди МОК да опита да я свали

24-то място на Александра Фейгин сложи точка на българското участие в Пекин `22
7 423
 ЕПА/БГНЕС
Камила Валиева е седнала на леда след поредното падане във волната програма, след която се сбогува не само с мечтата за олимпийско злато, но и въобще за медал.

Камила Валиева не издържа на чудовищното психологическо напрежение, под което беше поставена, и не успя да докаже, че е най-добрата индивидуална състезателка във фигурното пързаляне в момента. В очаквания с огромен интерес именно заради нейното присъствие финал на олимпийската надпревара при жените на игрите в Пекин `22 детето чудо от Русия просто рухна - и преносно, и буквално.

15-годишната Камила, която беше лидер след кратката програма във вторник, излезе последна на леда, за да изпълни волната си програма по музика от "Болеро" на Морис Равел. Тийнейджърката, заподозряна в употреба на допинг, но все пак допусната да довърши участието си на XXIV зимни игри, беше видимо стресирана и това ѝ коства дори мястото на почетната стълбичка.

Валиева изпълни съчетанието си безкрайно разконцентрирано, допусна множество нетипични грешки и загуби равновесие след почти всяко свое приземяване, като падна или се подпря на леда общо четири пъти. Естествено това ѝ коства огромна редукция на оценката и в крайна сметка със сбор от 224,09 т. тя остана едва четвърта в крайното класиране.

Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева може да продължи участието си на олимпийските игри в Пекин `22 въпреки положителния резултат от направен ѝ през декември тест за допинг. Това реши тричленен състав на Спортния арбитражен съд (CAS), който заседава на място в китайската столица.

Олимпийският връх, към който тя се беше устремила, се оказа окупиран от други две нейни сънароднички. Златния медал извоюва световната шампионка Анна Шчербакова с фантастичните 255,95 т., а втора се нареди Александра Трусова с 251,73 т. За бронзовия медал се пребори японката Каори Сакамото с 233,13 т.

Така на МОК не се наложи да отменя церемонията по награждаване, каквото намерение беше анонсирано, ако Валиева беше влязла в призовата тройка. Олимпийската централа вече отложи за неопределено време връчването на медалите в отборната надпревара, спечелена от Руския олимпийски комитет с огромен принос именно от най-одумваната фигуристка.

Предварително беше съобщено, че всички церемонии, в които Камила Валиева евентуално трябва да участва, ще се проведат едва когато казусът с положителната ѝ допинг проба от декември бъде окончателно разрешен. Затова и до участие във волната програма беше допусната допълнителна, 25-а участничка - така че ако някой ден младата рускиня бъде дисквалифицирана, в крайното подреждане все пак да останат традиционните 24 олимпийки.

Финалът на олимпийския турнир по фигурно пързаляне при жените в Пекин `22 ще създаде прецедент. До участие във волната програма в китайската столица бяха допуснати 25 състезателки вместо традиционните 24, след като на първо място в кратката програма убедително завърши рускинята Камила Валиева. 15-го

 

БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА

Сред участничките в историческия финал беше и шампионката на България Александра Фейгин. Тя зае предпоследното 24-то място в крайното класиране с обща оценка от 159,31 т.

Родената в Йерусалим и тренираща в София състезателка представи своята композиция върху музика от балета на Игор Стравински "Жар птица" в първата група. Въпреки че падна при едно от приземяванията, като цяло Саша игра чисто и уверено и получи най-високата оценка за волната си програма този сезон - 100,15 т.

"Доволна съм. След тежко възстановяване успях да бъда във форма, за да не излагам себе си и цяла България. Исках да направя максимума, но за съжаление допуснах грешка. Ще запомня тези игри с неописуема емоция. Вече съм си изиграла програмите, а все още не мога да повярвам, че съм на олимпийския лед. Само хубави, прекрасни емоции ще имам и се надявам след четири години пак да представям България", сподели Фейгин.

Тя стана едва третата българска фигуристка, участвала във финала на олимпийския турнир при жените. В историята само четири други наши състезателки изобщо са били част от индивидуалната надпревара на олимпиада - Петя Гавазова (Калгари `88), Виктория Димитрова (Албервил `92), Цветелина Абрашева (Лилехамер `94) и София Пенкова (Нагано `98), като само две от тях са се класирали за волната програма.

Рекордното за страната ни представяне при дамите е на покойната Димитрова - 17-о място, а Абрашева завършва 24-та.

С изпълнението на Александра Фейгин приключи и българското участие на XXIV зимни игри в Пекин `22. Делегацията ни в китайската столица включваше общо 15 спортисти, като най-силно от тях се представи скиорът Алберт Попов, заел 9-о място в слалома от алпийските дисциплини. В Топ 20 място намериха още само двама наши национали - сноубордистът Радослав Янков се класира 15-и в паралелния гигантски слалом, а биатлонистката Милена Тодорова завърши 17-а в спринта на 7,5 км.

Още

Наша фигуристка влезе във финала на европейското първенство

26.01.2023

1270
Русия отказа да накаже допингирана олимпийска шампионка

14.01.2023

6472
Фейгин за първи път не стигна до волната програма

23.03.2022

600