Quantcast

Медия без
политическа реклама

България отново има член на комисия в МОК

Весела Лечева е избрана в съвещателния орган по обществени въпроси и корпоративни комуникации

25 Септ. 2023
Илияна Димитрова
Весела Лечева

България има отново свой член в комисия на МОК след пауза от близо три десетилетия. Петкратната световна шампионка в стрелбата с пушка Весела Лечева бе избрана в комисията "Обществени въпроси и корпоративни комуникации". Освен нея членове са още 30 души, сред които Пал Шмит (президент на Унгария в периода 2010-2012 и член на МОК от 1983 до 2022 г.), Спирос Капралос (президент на гръцкия олимпийски комитет), зимбабвийката Кърсти Ковънтри (олимпийска шампионка по плуване от 2004 и 2008 г.), французина Ги Дрю (член на борда на олимпийската фондация) и др.

Основна задача на комисията е "да работи по стратегии за предпазване и промотиране анатомията и неутралитета на спорта". Освен това тя ще съветва МОК относно ролята на спорта и олимпизма в обществото като принос към целите на ООН за устойчиво развитие и към мира. Лечева и колегите ѝ ще спомагат за разработването на стратегии, които да позволят визията и мисията на МОК в обществото да достигнат до глобална аудитория в пълно съответствие със стратегията "Олимпизъм 365".

Председател на комисията е Луис Алберто Морено, бивш икономически министър на Колумбия и посланик в САЩ. Весела Лечева в момента е председател на Българския стрелкови съюз. Тя бе начело на бившата Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС) в периода 2005-2009 г. А в периода август 2022 - юни 2023 г. бе служебен министър на спорта.

Преди влизането на двукратната олимпийска вицешампионка в МОК, член на комисия там бе Надежда Лекарска (1916-2008). До края на ХХ век тя в продължение на повече от две десетилетия бе член на различни комисии на МОК, а най-дълго време бе в тази за олимпийската програма. Последният член на МОК от България бе покойният Иван Славков.

Ключови думи:

МОК, Весела Лечева

Още по темата