Медия без
политическа реклама

УЕФА глоби "Левски" с €40 000 за мача в Скопие

Европейската футболна централа забрани на фенове на "Шкупи" да пътуват до София, за да няма нови ексцесии

01 Авг. 2023Обновена
Привържениците на "Шкупи" се държаха враждебно с феновете на "Левски" преди и по време на мача в Скопие, а обиждаха и българския отбор. УЕФА обаче наложи глоба на "сините" за техните скандирания.
СПОРТАЛ
Привържениците на "Шкупи" се държаха враждебно с феновете на "Левски" преди и по време на мача в Скопие, а обиждаха и българския отбор. УЕФА обаче наложи глоба на "сините" за техните скандирания.

УЕФА е наложила солидна глоба от 40 000 евро на "Левски" заради поведението на "сините" фенове на мача в Скопие със северномакедонския "Шкупи" от II квалификационен кръг в турнира Лига на конференцията.

Причината за санкцията е "дискриминационно поведение в трибуната с привърженици на "Левски", включващо скандирания на етническа основа и политически лозунги, както и ексцесии в гостуващия сектор", съобщиха от "синия клуб.

Към глобата е добавена и друга санкция - "Левски" няма право да продава билети за своите фенове за следващото гостуване в европейските клубни турнири. А при ново провинение в следващото евродомакинство, стадион „Георги Аспарухов“ ще бъде частично затворен.

По-рано днес пък стана ясно, че мачът-реванш с "Шкупи" най-вероятно ще протече доста по-спокойно, в сравнения с първия мач. Победата на българския тим с 2:0 миналия четвъртък в Скопие бе съпроводена с ексцесии преди мача, при които бяха арестувани 21 привърженици (19 от тях български), а фен на "Левски" бе наръган с нож и още се възстановява в болница в столицата на Северна Македония.

Освободиха от ареста в Скопие задържаните привърженици на ПФК "Левски", съобщава Агенция "Фокус" и добавя, че глобите им са платени със събрани от привържениците средства.

За да се избегнат повторни тежки инциденти от комисията по сигурност на УЕФА са препоръчали на "Левски" да не продава билети за гостуващи фенове за реванша, който е този четвъртък (3 август) от 20:00 ч. на ст. "Виваком Арена - Георги Аспарухов". От българския клуб са се съобразили с нареждането и няма да има обособен сектор за гостуваща агитка, съответно няма и да се продават пропуски за организирани фенове на "Шкупи".

Нещо повече - за да се избегне рискът привърженици на гостите да си купят индивидуално билети от свободна продажба, на входовете на стадиона, отново по указания на УЕФА, ще има задължителна проверка на личните документи и граждани на Северна Македония няма да бъдат допускани на трибуните, дори да притежават закупен билет.

От "Шкупи" също реагираха и оповестиха, че няма да има пътуване за реванша в България. Там е имало среща между представители на клуба, на УЕФА и на местното министерство на вътрешните работи. Дори бе отправен призив към феновете: "ПЪТУВАНЕТО ДО СОФИЯ НЕ СЕ РАЗРЕШАВА!"

Взетите мерки предполагат деескалация на напрежението, тъй като имаше реална опасност от нови сблъсъци. След баталиите преди първия мач фенове на "Левски" се заканиха да отмъстят за това на реванша, ако агитката на "Шкупи" пристигне в София.

 

ПРИНОС

Малко, след като стана ясно, че северномакедонски фенове няма да присъстват на реванша между "Левски" и "Шкупи", от БФС съобщиха, че основната заслуга за това е на президента на футболния ни съюз Борислав Михайлов. Посочва се, че от УЕФА са реагирали на официално писмо на Михайлов, в което били изразени опасения за сигурността и опазването на обществения ред по време на двубоя, ако фенове на "Шкупи" бъдат допуснати на трибуните на мача в София.

На това зам.-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети е отвърнал, че европейската футболна асоциация недвусмислено оценява срещата в София като "високо рискова", поради което незабавно са били насрочени и проведени споменатите срещи с представители на двете национални футболни федерации, двата футболни клуба и длъжностните лица на УЕФА.

Последвайте ни и в google news бутон