Медия без
политическа реклама

Тежки грешки провалиха българския ансамбъл на Евро 2022

Грациите ни останаха без никакво отличие, а Боряна Калейн се завръща с най-много медали

19 Юни 2022
БФХГ
Най-доброто класиране на ансамбъла днес на европейското първнество е 4-о място в съчетанието с обръчи

Много тежки грешки и неточности оставиха българския ансамбъл без никакъв медал на европейското първенство по художествена гимнастика в Тел Авив. При това на състезанието не участваха супер силните руски и беларуски гимнастички, които са спрени заради участието на техните държави във войната срещу Украйна.

След като вчера завършиха на 4-о място в многобоя, наследничките на олимпийските шампионки от Токио 2020 в състав Женина Трашлиева, Вая Драганова, София Иванова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Камелия Петрова се провалиха и във финалите на отделните съчетания. 

Момичетата на треньорката Весела Димитрова получиха 33.700 т. за играта си пет обръча и отново се наредиха четвърти, след ансамблите на Италия (36.650), Израел (36.450) и Азербайджан (34.750).

На три ленти и два чифта бухалки неточностите бяха много повече и това отпрати българките чак на 6-о място със скромните 29.250 т. Шампионки станаха отново италианките, следвани от квинтетите на Испания и Азербайджан, а пред нашите се класираха още Израел и дори Франция.

В индивидуалните финали на уредите най-после Боряна Калейн успя да спечели титла, и то общо две, след като вчера в многобоя и тя не успя да се възползва от отсъствието на рускини и беларускини и завърши на второ място. 

Калейн спечели злато на топка (35.350 т.) и лента (34.050), а към тях добави бронз на обръч (33.900) и последно, осмо място на бухалки (29.100). 16-годишната дебютантка Стилияна Николова, която в многобоя взе бронзов медал, не успя да спечели отличия на уредите, като най-предното ѝ класиране е 4-о място на топка (33.700).

Така България завършва с три златни медала - двата на Калейн на уредите и отборно (там се зачитат оценките от квалификациите за индивидуалния многобой и тези от многобоя на ансамблите). В добавка са сребърният и двата бронзови, спечелени общо от Калейн и Николова. Този път ансамбълът не допринесе с отличие.

Още по темата