Медия без
политическа реклама

Тайбе Юсеин стана европейска шампионка за трети път

Българският женски отбор приключи участието си на първенството в Будапеща със златен, два сребърни и един бронзов медал

01 Апр. 2022
Тайбе Юсеин има вече осем медала от европейски първенства, от които три златни

Тайбе Юсеин спечели първата титла за България на европейското първенство по борба в Будапеща. Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 надви убедително със 7:0 т. германката Луиза Ниймеш във финалната схватка на кат. 62 кг и спечели своята трета евротитла (след 2018 и 2019 г.) и общо осми медал от континентални шампионати (другите са три сребърни и два бронзови).

Юсеин, която има също така златен, три сребърни и два бронзови медала от световни първенства, не даде нито една точка на своите съпернички по пътя към златото - преди това тя победи туркинята Ягмур Чакмак с 9:0 и полякинята Наталия Кубати с технически туш - 10:0.

Другата финалистка от женския ни отбор днес - Евелина Николова, обаче не успя да стигне до титлата. В кат. 57 кг тя отстъпи с 2:6 т. пред украинката Алина Хрушина-Хакобия. Така Николова повтори среброто си от Евро 2019. Тя има в кариерата си и бронзово отличие от миналогодишното първенство на континента.

Миналогодишната европейска вицешампионка в неолимпийската кат. 72 кг Юлияна Янева пък спечели бронзов медал в схватка с румънката Александра Ангел (Рум). Двубоят завърши 3:3, но тъй като българката направи последните две точки в него, тя бе обявена за победител. 

София Георгиева пък загуби за втори път с минимална разлика от румънката Кристина Инче и не можа да спечели бронзово отличие в кат. 65 кг. Вчера в групата (заради участвалите едва 6 състезателки, те бяха разделени в две групи по 3) българката отстъпи с 2:3, а днес, в схватката за медала - с 3:4.

Така женският ни отбор завърши Евро 2022 в Будапеща с общо един златен, два сребърни и един бронзов медал (вчера Миглена Селишка взе сребро в кат. 50 кг). В първите три дни пък тимът ни в свободния стил се отчете със сребро и две бронзови отличия.

А днес започнаха схватките в класическия стил. Там арменецът с наш паспорт Айк Мнацаканян стигна до малкия финал в кат. 77 кг, където утре ще се бори за бронза срещу победителя от репешажа Ибрахим Ганем (Фр) - Антонио Каменяшевич (Хър). Мнацаканян победи Патрик Беднарж (Пол) с 9:0 т. (технически туш - над 8 т. разлика) и Золтан Левай (Унг) с 5:1, преди да бъде спрян на полуфинала от турчина Юнус Башар с 3:7.

Йоан Димитров (87 кг) загуби още във втората схватка от Нику Ожог с 2:0, но румънецът се класира за финала и го изтегли до репешажите за бронза. В тях утре Димитров ще се бори с турчина Метехан Башар.

Още по темата