Медия без
политическа реклама

Тайбе Юсеин ще се бори за бронз в Токио

Българската боркиня стигна светкавично до 1/2-финал, но бе спряна от шампионката на Азия

03 Авг. 2021Обновена
Японката Юкако Каваи (в червено трико) осъществява акцията за 2 точки, с която на практика спечели 1/2-финалната схватка в кат. до 62 кг на олимпийския турнир по борба в Токио.

Една от най-големите надежди на България за призово класиране на олимпийските игри в Токио 2020 - Тайбе Юсеин, ще участва в схватката за бронзовия медал в кат. до 62 кг. на женската борба. Бившата световна и двукратна европейска шампионка започна обещаващо участието си в японската столица и стигна с лекота до 1/2-финалите. Там обаче 30-годишната състезателка от Кубрат беше спряна от представителката на домакините Юкако Каваи.

На първото стъпало Тайбе елиминира на 1/8-финалите бразилката Лаиш Нунеш с 4:1 т. В средата на първата част българката взе два пъти по 2 точки и умело запази преднината си, без да влага много усилия до края.

На 1/4-финалите пък Юсеин премина светкавично през вицешампионката на Азия Болортуя Хурелхуу (Монг), постигайки технически туш с 10:0 т. само за 51 сек. В разстояние само на двайсетина секунди тя свали съперничката си на тепиха и я пренесе четири пъти през мост за по 2 точки.

"Дано продължим по същия начин. Засега всичко се развива по нашия план. Следваме си тактиката. Няма да говорим за следващата съперничка. Да сме живи и здрави и дано всичко да е наред", коментира лаконично треньорът на женския национален отбор по борба Петър Касабов пред БНТ.

В схватката за място на олимпийския финал в Токио спортист №1 на България за 2018 г. поведе с 2:0 т. срещу Юкако Каваи, но шампионката на Азия изравни резултата с успешна акция за 2 т., а след това заслужи нова точка и спечели с 3:2. Преди това японката записа две смазващи победи - 10:0 срещу Любов Овчарова (РОК) и 10:2 срещу Хена Йохансон (Шв).

След края на 1/2-финала наставникът Касабов се въздържа от задълбочен анализ: "Много неща може да се кажат в момента. Нека да починем малко, да поемем въздух, да видим какво не се получи. Имаше една спорна ситуация, можеше да искаме още. До някаква степен можеше и по-добре. Чакаме утре."

Като загубила на крачка от финала, в схватката за бронза Тайбе Юсеин ще има за съперничка една от другите две отстранени от Каваи боркини - Овчарова или Йохансон, които ще започнат репешажите със среща помежду си. Финалите в категорията са утре по обед българско време.

Още по темата