Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стойка Кръстева е олимпийски шампион по бокс (ГАЛЕРИЯ)

Това беше двубой на честта, излях си цялата агресия, сподели 35-годишната добричлийка

07 Авг. 2021Обновена

Стойка Кръстева стана олимпийски шампион в кат. 51 кг на женския бокс и донесе втори златен медал за България от игрите в Токио 2020. На финала 35-годишната добричлийка победи убедително поставената под №1 в схемата туркиня Бусе Наз Чакъоглу (25 г.) с пълно съдийско единодушие - 5:0 съдийски гласа от реферите от Украйна, Казахстан, Казахстан, Уганда и Аржентина.

Така Стойка стана петият олимпийски шампион на страната ни в бокса след Георги Костадинов, Петър Лесов, Ивайло Маринов и Даниел Петров. Именно Петров бе и последният ни финалист - на игрите в Атланта`96.

Това е първи финал на световния ринг, който българката печели, след като загуби тези на световните първенства през 2016 и 2018 г.

А малко след церемонията по награждаване Стойка Кръстева заяви:

Все още не мога да осъзная какво се случи. Концентрацията ми беше на високо ниво. Огромна заслуга за това има треньорът ми (Борислав Георгиев), лекарят (д-р Иван Иванов) и психолог. Щастлива съм, че трудът на всички тези хора се възнаграждава. Благодарна съм на всички, които са ми помагали през годините – на първия ми треньор, на президентът на федерацията г-н Инински, на близките и приятелите ми. Ще забравя някой и не искам да ми се обиди.

„За този мач се доверих изцяло на треньора си. Преди месеци загубих точно от Чакъроглу в квалификацията. Това беше двубой на честта. Моят треньор изгради перфектна стратегия и успях да си излея цялата агресия от предишния двубой“.

 

До двубоя за титлата 35-годишната добричлийка стигна след четири победи - 3:2 срещу Ти Там Нгуен (Виет), 5:0 срещу Вирджиния Фукс (САЩ), 4:1 над Юан Чан (Кит) и отново 4:1 над Цукими Намики (Яп).

Преди олимпийската титла Кръстева участва на още едни игри - при дебюта на женския бокс в Лондон`12, когато отстъпи на 1/4-финала пред бъдещата шампионка Никола Адамс (Вбр).

В кариерата си, която премина предимно в кат. 54 кг, Стойка има също така две европейски титли - в Букурещ 2014 и София 2018, както и бронзово отличие - в Ротердам 2011. На световни първенства българката два пъти стига до финалите, и двата пъти ги загуби - в Астана 2016 и Ню Делхи 2018. 

Още по темата