Медия без
политическа реклама

Спортният министър има таен съветник

Експертът на Димитър Илиев по икономическите въпроси крие самоличността си

ММС
Скоро Димитър Илиев (в средата) ще има още един заместник към вече назначените Иво Кацаров (вляво) и проф. Даниела Дашева

Отдавнашна практика на властимащите в България е да пазят ревностно в тайна с кого се консултират за своите решения и действия. Секретността около самоличността на съветниците в някои министерства е направо удивителна и няма нищо общо с принципа за публичност на управлението. 

Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество задължава членовете на политическите кабинети, включително съветници и експерти, да подават задължителни декларации за несъвместимост, имущество и интереси. Декларациите са публични и може да се публикуват, т.е. имената на тези хора не са тайна. 

Въпреки това някои министри продължават упорито да държат в строга секретност своите съветници, нещо, с което "Сега" многократно се е сблъсква през годините.

Не прави изключение и правителството на Николай Денков. Запитано наскоро дали на сайта на Министерския съвет ще бъдат публикувани пълни списъци, от правителствената пресслужба отговориха: "...такава практика няма, но сме на разположение да Ви предоставим тази информация при поискване".

Оказва се, че това с предоставянето на информация при поискване не важи в съвсем пълна степен за министерството на младежта и спорта (ММС). Името на съветника на бившия автомобилен пилот Димитър Илиев по най-важните въпроси - финансовите и икономическите, беше засекретено.

Тъй като на сайта на ММС няма подобна информация, "Сега" зададе на Илиев въпрос по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) кои са съветниците и сътрудниците му. ММС приложи добре изпитаната тактика да протака максимално дълго и удължи законовия 14-дневен срок с допълнителни две седмици, позовавайки се на това, че трябва да се получи съгласие от съветниците (чл. 31, ал. 4 от ЗДОИ) дали да им бъдат разкрити имената. А след изтичане и на вторите 14 дни пак премълча едно име.

Дълбоко пазена тайна остава "съветник с финансова и икономическа експертиза", който, пак въз основа на споменатия член по ЗДОИ, е изразил "изрично несъгласие" да му се засягат "интересите", заключаващи се в назоваване на неговото име и фамилия.

Отново лъсва абсурдът - въпросният съветник да е длъжен да се разкрие публично, като подаде декларация за евентуален конфликт на интереси, но по ЗДОИ да има право да остане анонимен.

А няма съмнение, че икономическите и финансови аспекти са изключително важни и е добре да се знае кой съветва Димитър Илиев по тях. Което повдига въпроса:

 

Защо този човек се крие така упорито?

 

Означава ли това, че е в конфликт на интереси или че има неудобни или компрометиращи моменти от биографията му?

Същевременно ММС без проблем, макар и отново с протакане, назова останалите съветници и сътрудници на министъра:

Георги Драганов - съветник по въпросите на спорта и доброволчеството (доцент и преподавател от 2005 г. в катедра "Мениджмънт и история на спорта" в НСА и ръководител на Центъра за доброволчество към НСА);

Филип Шавов - съветник по въпросите на младежта (триатлонист, основател на ултракрос триатлон "Лъвско сърце", №9 в кандидатската листа на ПП от Бургас за изборите през ноември 2021 г.); 

Свилен Скерлев - сътрудник в областта на комуникацията със спортните организации (бивш шампион на България по джудо и самбо, основател на Shun Judo Club, асистент и преподавател по джудо в катедра "Борба и джудо" на НСА);

Ивона Кортезова - административно-технически сътрудник (достъпната информация за нея е, че е работила в Столична община и че за парламентарните избори през 2014 г. е била одобрена от ЦИК като наблюдател на сдружение "Център за свободна и качествена алтернатива", каквото вече не се открива в официалните регистри);

Димитър Михайлов - сътрудник по въпросите на медийната политика (специалист по аудио-визуални продукти, автор на образователни видеоматериали за пътната безопасност (б.р. - специализираната сфера на самия спортен министър), изготвил поредица от мотивационни видеоматериали за кампаниите на ММС).

А съвсем скоро

 

Димитър Илиев ще се сдобие и с още един заместник,

 

към вече назначените проф. Даниела Дашева (научен ръководител на министъра в НСА) и Иво Кацаров (негов бивш колега от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", където Илиев бе за кратко зам.-председател през 2022 г. при правителството на Кирил Петков).

На 20 август изтече срокът за обществено обсъждане (в Портала за обществени консултации няма нито един коментар по темата) и предстои Министерският съвет да приеме предложената от Илиев промяна в устройствения правилник на ММС.

Според нея за първи път откакто има спортно министерство, то ще бъде с трима зам.-министри. Това Илиев обосновава с обезпечаване на собствената си дейност и с разделяне на функциите по изпълнение на "разнородните политики" на министерството. А ММС всъщност си остава с непроменени основни функции и политики и при правителството на Денков.

По информация на "Сега" мястото е запазено за бившата баскетболна националка Гергана Брънзова, за която лобират от ГЕРБ. А необходимата щатна бройка се взима от дирекция "Връзки с обществеността и протокол".

Ключови думи:

Димитър Илиев, ММС

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?