Quantcast
Шефът на плувната федерация можел да скрие допингирани състезатели | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Шефът на плувната федерация можел да скрие допингирани състезатели

За да увери уличените национали, че няма вина, Георги Аврамчев се забърка в още по-голям скандал
Обновена
1 639

Президентът на българската федерация по плувни спортове (БФПС) Георги Аврамчев се забърка в още по-сериозен скандал, след като преди два дни трима национали бяха уличени в употреба на допинг. Днес следобед далите положителни проби за анаболния стероид станозолол Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов се явиха заедно с родителите си на среща с ръководството на централата, върху което самите те хвърлиха вината за своята дисквалификация.

Някой от присъствалите на срещата в сградата на Министерството на младежта и спорта е записал разговора с Аврамчев със скрита камера. От излъчените по bTV кадри стана ясно, че шефът на БФПС е изложил смущаващи аргументи в опит да оневини треньорския и медицинския екип на националния отбор.

"Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо... ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш", чува се да казва Аврамчев по време на срещата в офиса на БФПС в Спортната палата в София.

Подобно твърдение е в разрез с чл. 6, т. 9 от Наредбата за антидопинговата дейност, която гласи, че нарушение на правилата е: "Съдействие, подстрекаване, подпомагане, подбуждане, прикриване и всеки друг вид умишлено съучастие или опит за съучастие от спортист и друго лице."

Самият Аврамчев категорично отрече да е правил подобно изказване, макар че на записа съвсем ясно се чува неговият специфичен говор.

"Това, което е записано, може и да е моят глас, може и да не е. Не знам къде е записано - заяви шефът на БФПС пред bTV. - Не съм казвал такива неща и не мога да го скрия. Както виждате, не съм го скрил, защото се е явил на допинг проба. Не аз определям кой да се явява на допинг проба."

По-рано през деня Аврамчев заяви, че не смята, че има каквато и да било вина за допинг скандала.

"Ако има някаква вина, най-малката вина е в мен - заяви Аврамчев. - Аз съм от 1996 г. във федерацията, а в плуването съм от 1963 г. Целият ми живот е минал тук. Всичко е било чисто и прозрачно, досега никога не са се намирали злоупотреби. Аз работя безплатно във федерацията. Не взимам заплата и не съм взел една стотинка. Ще направя всичко възможно да намерим виновника. Аз съм най-малко виновен. Да не се изостряме, защото тече разследване. Аз съм най-много заинтересован да се намери виновникът и той ще си понесе наказанието."

Тестовете на тримата национали са направени на 4 февруари по време на лагера на отбора в Белмекен. Самите те разказаха, че никога не са приемали медикаменти извън даваните им от лекаря на тима д-р Любомир Петров. И поясниха, че нямат представа какво приемат, тъй като таблетките им се раздават предварително разпределени в пластмасови чашки, понякога по над 30 накуп.

"От доста години е практика да се дават хапчета в пластмасови чашки и не виждам какъв е проблемът - заяви шефът на БФПС. - Защо да сменяме тази практика, след като до 4 февруари имаше над 200 отрицателни проби. Не можем на всеки състезател да даваме по четири кутии с витамини, така че аз не виждам проблем да се дават в чашки. Всички много добре знаят какво пият, защото се разписват, преди да ги получат. Защо сами да си разопаковат витамините? Не е проблемът, че се дават с чашки. Прави се за улеснение на състезателите. На всички медалисти през годините сме давали витамини в чашки и никога не е имало проблем. Вие смятате ли, че има такъв луд треньор и доктор, който да си дава на състезателите такъв препарат, при положение че ни предстои европейско първенство!?"

 

КОНТРАПУНКТ

Потвърждение, че медикаментите в националния отбор по плуване се раздават разопаковани, даде и бившата елитна състезателка Нина Рангелова. Участвалата на три олимпиади от 2008 до 2016 г. национална рекордьорка на 100, 200 и 400 м св. стил обаче има различно мнение за тази практика от това на шефа на федерацията.

"Нещата не трябва да се потулят. Някой трябва да поеме вината и това не са момчетата - заяви пред bTV 30-годишната пловдивчанка, живееща в САЩ. - Те са взимали добавки само и единствено от националния отбор. Защо им се дават витамини в чашки? Така ни ги даваха още през 2005 г. на Белмекен. Това е практика още от 90-те в националния отбор. Никой не може да ме убеди, че на доктора му е по-лесно да слага витамини в чашка два пъти на ден, вместо да даде цялата запечатана опаковка на състезателите и те да ги приемат както е по схемата. Според мен всичко това се прави, за да се пестят пари от витамини и може би с тези пари да се случват и други неща."

Още

Шефът на плуването: Федерацията вече не е страна по допинг скандала

09.04.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

2287
Кой раздава присъди в българското плуване?

04.03.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

2484
Разследването за допинг в плуването ще приключи след игрите в Токио

04.03.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

1925