Quantcast
Трима български плувци са уличени в употреба на допинг | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Трима български плувци са уличени в употреба на допинг

Национали са заплашени от 4-годишна дисквалификация заради анаболен стероид
Обновена
1 488
 Илияна Кирилова
Георги Аврамчев

Трима български плувци са уличени в употреба на забранени вещества, съобщи bTV. Според информацията става дума за състезателите от мъжкия национален отбор Здравко Баблаков (18 г.), Светлозар Николов (20 г.) и Благой Панайотов (18 г.).

Президентът на федерацията (БФПС) Георги Аврамчев потвърди само, че има три положителни теста за допинг, като подчерта, че "не са на водещи състезатели". Изп. директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Заркова съобщи, че става въпрос за анаболния стероид станозолол.

"Трите имена ще бъдат публикувани скоро на сайта на антидопинговия център и всички ще могат да разберат за кого става дума - коментира пред "Сега" д-р Заркова. - На този етап не мога да разкрия повече подробности. Мога да кажа, че състезателите са включени в състава на национален отбор. Пробите са взети през февруари по време на извънсъстезателен контрол."

"За мен е голям шок и изненада, че се получиха такива резултати - заяви пред bTV Аврамчев. - От две години използваме еднакви витамини, има над 50 отрицателни проби. Недоумявам как са станали тези три положителни проби. Не са на водещи състезатели. Можем да говорим за външна намеса. Става дума за пълнолетни плувци, които сами са го взели. Ще проведем собствено разследване."

В момента тече процедура, като тримата използвали забранения препарат, трябва да кажат дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК. Наказанието за употреба на стероиди е лишаване от състезателни права за 4 години.

През последните години българското плуване е в процес на възраждане и редица наши състезатели се намират в световния елит. Страната ни има три сигурни квоти за олимпийските игри в Токио - на Антъни Иванов (200 м бътерфлай), Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай) и Калоян Левтеров (200 м гръб).

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шефът на плувната федерация можел да скрие допингирани състезатели

25.02.2021

Обновена

1374 8
Плувците посочиха с пръст федерацията за допинг скандала

24.02.2021

Обновена

ЯВОР ЕВТИМОВ

2566 8
Плувецът Миладинов се чуди коя ваксина да избере за Токио 2020

03.02.2021

162 1

Коментари

Минувача
снимка на Минувача

Тези сами се удавиха.

hamel

но не се посочва в коя възрастова група.

 

Е, рисковата 65+, разбира се

Отровното соло

Путин им го е намазал по плувките.

anarhia

1. Всички видове професионални спортове, освен градиаторските битки, да бъдат забранени.

2. За всички гладиатори да бъдат разрешени всякакъв вид медикаменти.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш